Mellan 2010 och 2018 begick 183 personer självmord i Trafikverkets region syd. Foto: SVT

183 självmord i sydsvenska tågtrafiken sedan 2010

Uppdaterad
Publicerad

Staket, kameror, sensorer och sänkta hastigheter. Men trots alla insatta åtgärder räcker de inte till för att nå Trafikverkets mål: noll självmord på järnvägen.

Mellan 2010 och 2018 begick 183 personer självmord i Trafikverkets region syd som omfattar Skåne, Blekinge, Kalmar, Kronobergs och Jönköpings län. En siffra som myndigheten jobbar för att få ner med flera åtgärder, något som P4 Kristianstad var först med att rapportera. Kenneth Fridolin är chef för trafikledningsområde syd Trafikverket:

– Den stora delen som vi gör och som resenärerna känner av varje dag är att vi ibland sänker hastigheten på tågen och ibland stoppar trafiken för att det finns obehöriga på spåren. På platser där vi ser att personer ofta befinner sig nära spåren sätter vi upp staket. Vi har också kameror och rörelsedetektorer.

 Men om någon vill begå självmord, kan ni då stoppa det?

– Det kan vi inte göra om vi inte hade inkapslat hela vår anläggning, säger Kenneth Folkesson.

Kenneth Fridolin, chef för trafikledningsområde syd Trafikverket. Foto: SVT

Trots alla åtgärder så räcker det inte för att nå Trafikverkets mål: noll självmord på järnvägen.

– De som begår självmord är människor som mår dåligt i samhället och där tror jag att vi alla som medmänniskor skulle kunna göra en insats, avslutar Kenneth Fridolin på Trafikverket.

Fakta

På tisdagen uppmärksammas det höga antalet självmord på flera håll i landet. Varje år tar ungefär 1500 personer i Sverige sina liv. Den 10:e september varje år uppmärksammas suicidpreventiva dagen världen över med syfte att öka kunskapen om hur självmord kan förhindras. Självmord är i dag den vanligaste dödsorsaken bland unga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.