På Rådhusplatsen mitt i Köpenhamn har 20 skelett hittats. Foto: Tv2

20 skelett har hittats under Rådhusplatsen i Köpenhamn

Publicerad

Danska arkeologer har hittat cirka tusen år gamla skelett under rådhuset i Köpenhamn och de tror att det skulle kunna vara de första köpenhamnarna.

Upptäckten av de gamla skeletten gjordes i början av vintern, men hölls hemlig för att undvika stölder och för att säkra DNA-material.

Arkeologer jublar över att fynden kanske kan vara den danska huvudstadens första invånare.

– Vi tror att vi har upptäckt de första köpenhamnarna som är cirka 1000 år gamla och har legat begravna här en meter under asfalten på Rådhusplatsen, säger Jane Jark Jensen, intendent och arkeolog vid Köpenhamns Museum, till Danmarks Radio.

Tror att det finns mer

Jane Jark Jensen är optimistisk om att kunna hitta fler skelett i området.

– Hittills har vi funnit 20 gravar och vi förväntar oss att ytterligare hitta några fler.

Här grävs kanske en av de första Köpenhamnsborna fram. Foto: Tv2

En fantastisk upptäckt

– Det här är en tia på en skala mellan ett och tio. I ett större perspektiv kan fyndet berätta något för oss om de tidiga medeltidsstäderna och om hur de uppstod och utvecklades, säger arkeologen Jane Jark Jensen.

Arkeologerna hoppas genom utgrävningarna kunna få reda på nya saker om de människor som fick Köpenhamn att blomstra, 100 år innan den danska kyrkomannen och statsmannen Absalon grundade Köpenhamn.

Det första stadslivet

– Det som gör materialet intressant är att det säger något om de första människorna som flyttar in i städer, säger Torbjörn Ahlström, professor i historisk osteologi på institutionen för arkeologi och antikens historia vid Lunds universitet.

Genom att studera skeletten kan man till exempel förstå vilka typer av våldstendenser som fanns i samhället men även hur gamla folk kunde bli.

– Man kan även med hjälp av isotoper studera vad de åt, framför allt vad det gäller protein. Då kan man jämföra kosten mellan Lund och Köpenhamn, säger professor Torbjörn Ahlström till SVT Nyheter Skåne.

Absalon

Visa

Absalon föddes cirka 1128 och var en dansk kyrkoman och statsman av den själländska ätten Hvide. Absalon var biskop av Roskilde 1158–91 och ärkebiskop av Lund från 1178.

Absalon ledde erövrings- och korståg mot den slaviska befolkningen i Nordtyskland, venderna, och gjorde Rügen och delar av Pommern till danska besittningar. Absalon lät i fiskeläget Havn på Själland anlägga en borg, kring vilken det medeltida Köpenhamn senare växte fram.

Källa: Nationalencyklopedin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer