Ett 20-tal soldater har blivit covidsmittade under den stora övningen Sydfront. Foto: SVT

20-tal soldater smittade av covid under militärövningen Sydfront

Uppdaterad
Publicerad

En grupp soldater från Livgardet i Stockholm var smittade med covid när den stora militärövningen Sydfront nu under helgen skulle koncentreras till Revingehed.

– Vi tar inga risker, utan skickade hem hela förbandet, säger Alf Johansson, presschef för Sydfront.

Ett 20-tal soldater totalt har drabbats av covid-19 under försvarets stora övning Sydfront 21 i mellersta och södra Sverige, uppger Försvarsmakten.

Åtta personer från Livgardet upptäcktes smittade inför att helgens övningar skulle koncentreras till Revingehed i Skåne. De skickades hem med försvarets covidexpressbuss, isolerade från andra. Även resten av förbandet skickades hem, totalt runt 200 personer.

– Det förbandet hade uppnått sina utbildningsmål. Vi beslöt därför för att skicka hem resten. Det finns ingen anledning att ta några risker, säger Alf Johansson.

”Samma nivå som i samhället”

Militärövningen som pågår mellan 29 april och 10 maj består av 13 olika förband med cirka 3 500 deltagare. Det handlar om såväl värnpliktiga som anställda soldater. Att ett antal soldater smittats var TV4 Nyheterna först med att rapportera.

– Totalt har vi haft ett 20-tal som bekräftats smittade, huvudparten hade med sig smittan när de kom och deltog aldrig i övningen. Det motsvarar ungefär 0,6 procent av de 3 500 som deltog, vilket väl är ungefär samma nivå som i samhället i övrigt, säger Alf Johansson.

De fall som uppstått har inte belastat den civila sjukvården, enligt Alf Johansson.

– Det rörde sig om en isolerad grupp som jobbat ihop. De fördes till vårt sjukvårdskvarter där de tagits om hand av våra läkare och sköterskor. Vi har också testat alla med förkylningssymptom, men inte hittat fler covidfall.

Tagit höjd för smitta

Enligt Johansson hade Försvarsmakten tagit höjd för en ännu högre smittspridning.

– Vi gör alltid riskanalyser vid övningar. Det här är en väldigt viktig övning för armén att få träna tillsammans för att vi ska kunna bibehålla vår förmåga att försvara Sverige. Då måste man öva tillsammans i en större kontext under en brigad.

Övningen är koncentrerad kring Försvarsmaktens övnings- och skjutfält i närheten av Skövde, Karlsborg, Skillingaryd, Vaggeryd, Revingehed och Björka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.