900 lägenheter i herrgården rustas upp av nya ägaren. Foto: SVT

Herrgården: Svarta hyreskontrakt sägs upp

Uppdaterad
Publicerad

Det skandaltyngda området Herrgården i stadsdelen Rosengård i Malmö håller på att rustas upp.

Malmöföretaget Victoria Park tog i december 2012 över närmare 900 lägenheter i den mest slitna och nergångna delen av Rosengård som tidigare ägdes av Acta.

Lägenheterna håller nu på att renoveras. Den nya hyresvärden säger upp hyresgäster som sysslat med svart uthyrning eller kriminell verksamhet. Våningssängar och madrasser har hyrts ut till bland andra flyktingar och papperslösa.

– Om man har tio personer i en lägenhet men bara två nycklar så ser de till att komma in ändå. Det blir förstörelse i trappan, säger Greg Dingizian, vd och ägare till Victoria Park.

Svarta kontrakt

Fastighetsbolaget uppskattar att cirka 200 lägenheter varit föremål för handel med svarta kontrakt. Hälften av dessa har hittills sagts upp och hyresgästerna har avhyst.

När lägenheterna har renoverats läggs de ut på bostadsförmedlingen i syfte att få en blandning av hyresgäster i området. En majoritet av hyresgästerna i Herrgården är utrikesfödda och många är bidragsberoende.

– Att koncentrera många invandrare hjälper varken människorna eller området, säger Greg Dingizian.

Anställer unga

Victoria Park anställer nu ungdomar och boende i området som miljövärdar och bocoacher. De ska hålla rent på gårdarna och informera hyresgäster om hur sophantering och tvättstugor ska skötas.

– Jag bor området och vill att det ska bli ordning och reda här”, säger Alaa Alkulabi, nyanställd miljövärd i området.

Greg Dingizian har ett persoligt engagemang i området.

– Jag har själv bott här i Rosengård, jag har gått i skolan här och varit verksam inom idrotten här i femton år, så för mig att detta är väldigt angeläget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer