Hannah Sandström har letat upp namnen på de 2000 personerna som ligger begravda på Sankt Lars kyrkogård. Foto: Hannah Sandström

2000 anonyma på Sankt Lars kyrkogård får egen utställning

Uppdaterad
Publicerad

På Sankt Lars kyrkogård utanför Lund ligger 2000 anonyma människor begravda – på deras gravmarkörer står bara ett journalnummer. Konstnären Hannah Sandström häver nu deras anonymitet genom en utställning och genom att under en ceremoni läsa upp deras namn.

Arbetet med att hitta namnen på de drygt 2000 personerna som begravdes på mentalsjukhuset Sankt Lars kyrkogård mellan 1895-1951 startade för Hannah Sandström på nyårsafton 2011.

– Jag hade hört talas om gravplatsen och cyklade dit för att dela ut blommor. Jag ville ge en blomma till var och en, sedan började jag tänka på hur många som faktiskt låg där. Jag ville inte att någon skulle bli utan blomma, säger hon.

2011 besökte Hannah Sandström gravplatsen för första gången för att lämna blommor – det har nu blivit en tradition. Foto: Hannah Sandström

Sökte i arkiv

Hon började undersöka hur många som är begravda på platsen – men ingen kunde till en början ge henne svar.

– Jag började ringa runt och leta, till slut fick jag tag på död- och begravningsböcker i Region Skånes arkiv. De har jag nu läst sporadiskt i flera år. Jag ville ge tillbaka namnen, ingen ska bli begravd som ett journalnummer, det är vi, våra vänner som ligger där.

På gravstenarna på kyrkogården står bara ett journalnummer. Konstnären Hannah Sandström ger nu tillbaka de begravdas identitet. Foto: Hannah Sandström

En del av läkeprocessen

Hon har själv erfarenhet av psykisk ohälsa. Att nu ge tillbaka namnen och de begravdas identitet har varit en del av hennes läkeprocess.

– Så fort jag hade läst alla namn läkte det i mig på något sätt, men det är en gemensam sorg och genom att dela detta med andra blir det en gemensam läkning.

Sedan hon besökte gravplatsen för snart åtta år sedan har det blivit en tradition att fortsätta besöka den och dela ut blommor varje nyår hon är i närheten. Utställningen hade vernissage förra veckan och under söndagen lästes förnamnen på de 2000 begravda upp under en gudstjänst i Helgeands församling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.