MFF-klacken under den allsvenska fotbollsmatchen mellan Malmö FF och AIK på Stadion i Malmö den 23 oktober förra året. Foto: Björn Lindgren/TT

2.000 färre ståplatser på Malmö Stadion i vår

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har beslutat att minska antalet ståplatser på Stadion i Malmö. Det blir 2.000 färre ståplatser till MFF:s hemmapremiär mot AIK i vår. Orsaken är det otillåtna användandet av pyroteknik vid ståplatserna under förra säsongen.

Polisens beslut innebär att Stadions norra läktare får ta in totalt 4.000 personer på hemmamatcher jämfört med den tidigare kapaciteten på 6.000. Färre åskådare kommer därmed att få chans till ståplats när Malmö FF spelar allsvensk premiärmatch mot AIK den 9 april.

MFF:s vd Niclas Carlnén säger till SVT Nyheter Skåne att han ännu bara fått ett förhandsbesked av polisen. Enligt Carlnén har fotbollskubben haft möte med polisen om flera matcher och haft en bra dialog.

Svårt att upptäcka

– MFF:s uppfattning är glasklar. Pyrotekniska pjäser får inte användas och är inte tillåtna på matcherna. Men lagen blir tandlös eftersom vi saknar verktyg för att kunna hitta pyrotekniken. Visitering räcker inte, säger Niclas Carlnén.

Vad innebär det här beslutet för MFF?

– Ett bra hemmastöd är förstås alltid bra för hemmalaget. Men man ska veta att redan under året som gått har vi ofta bara sålt 5.000 biljetter även om vi vet att vi med ett skohorn kan klämma in 6.000 personer, säger Niclas Carlnén, vd för MFF.

Fansen ogillar beslutet

MFF Support ifrågasätter polisens beslut om att begränsa antalet ståplatser. De anser att ett sådant beslut innebär att oskyldiga bestraffas.

– Det tråkiga är att det här blir en form av kollektiv bestraffning och jag vet inte hur effektivt det här är. De som berörs är ju dem som inte har årskort och att utestänga dem från en folkfest, från den kollektiva arenan, det känns inte rätt, säger Kaveh Hosseinpur, på MFF Support, till SVT Nyheter Skåne.

Hur tycker ni att man ska komma åt problematiken?

– Det är en stor fråga med många perspektiv. Jag tror att man måste arbeta hårdare med ny pyroteknik som är säker. Jag har svårt att se att pyrotekniken helt skulle försvinna från läktarna. Sedan måste vi fortsätta föra en bra dialog mellan polis, räddningstjänst, klubbar och supportrar, säger Kaveh Hosseinpur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.