12 olika kulturverksamheter i Skåne får ta del av 22,1 miljoner kronor i krisstöd av Statens kulturråd. Malmö Opera är den aktör som får mest – 9.5 miljoner kronor. Foto: Kristian Åkergren/SVT

22,1 miljoner i krisstöd till skånsk kultur

Publicerad

Skånes kulturverksamheter får stöd för att lindra de negativa konsekvenserna av coronapandemin. Det i form av ett ökat krisstöd på 22,1 miljoner som fördelas av Region Skåne.

– Det var väldigt välkommet, säger Gustav Olsson, museichef på Kulturen i Lund.

Det är Statens kulturråd som har fått 150 extra miljoner i krisstöd från regeringen för att stötta den regionala kulturverksamheten.

Region Skåne kommer i sin tur fördela pengarna, 22,1 miljoner kronor, till 12 olika kulturverksamheter i Skåne – däribland Malmö Opera, Malmö Live Konserthus, Kulturen i Lund, Helsingborgs museer och Helsingborgs Stadsteater.

Och krispengarna togs emot med glädje av flera av aktörerna.

– Det kom väldigt välbehövligt för branschen som har drabbats hårt av pandemin, säger Torgny Nilsson, pressansvarig Malmö Opera.

Ska betala underskott

Normalt sett har Malmö Opera biljettintäkter på ungefär 60 miljoner kronor, en summa som har minskat kraftigt i år.

– Pengarna kommer att gå till att täcka delar av underskottet de uteblivna intäkterna har orsakat, säger Torgny Nilsson.

Även Kulturen i Lund kommer att använda krispengarna för att betala av verksamhetens underskott.

– Utan stödet hade vi gått så mycket mer i förlust. Och då hade vi fått dra ned i verksamheten, säger Gustav Olsson, museichef på Kulturen.

Men förutom glädjen över krisstödet finns också en oro över framtiden.

– Vi är väldigt glada för det, men alla funderar på hur det blir nästa år, vi räknar ju med svaga besökssiffror även då. Så nu går vi och väntar på beslut för 2021 års pengar, säger Gustav Olsson.

Pengarna baseras på intäktsbortfall

Fördelningen av krispengarna är baserad på uppgifter som samlats in om verksamheternas intäktsbortfall på grund av coronapandemin, enligt ett pressmeddelande Region Skåne skickade ut under fredagen. 

Enligt Kulturens museichef Gustav Olsson har det varit en lång process för de regionala kulturverksamheterna att få ta del av krisstödet.

– Statligt finansierade kulturverksamheter fick motsvarande pengar i maj. Så det har varit en lång process för regionala kulturaktörer. Om vi hade vetat i våras att vi skulle få pengar hade vi kunnat ha verksamhet i somras, men nu ställde vi in istället, säger Gustav Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet