Köpenhamn tar krafttag mot elsparkcyklar. Foto: TT/Stina Stjernqvist

28 åkte fast för rattfylla på elsparkcyklar i Köpenhamn

Publicerad

Den danska huvudstaden tar i med hårdhandskarna mot elsparkcyklarna. I helgen gjorde Köpenhamnspolisen en riktad insats mot rattfylla på elsparkcyklar som resulterade i att 28 personer åkte fast, skriver dr.dk.

Insatsen kommer bara några veckor efter att stadens politiker beslutade att antalet tillåtna elsparkcyklar i stadskärnan ska begränsas.

Den danska polisen tog den gångna helgen 24 personer för rattfylla på elsparkcykel och ytterligare fyra personer för drograttfylla, rapporterar DR.

Elsparkcyklarna har varit omdebatterade i den danska huvudstaden. I Sverige betraktas elsparkcyklarna i lagens mening mer som cyklar, medan man i Danmark betraktas som förare av ett motorfordon. Därmed är också straffet för rattfylla på elsparkcykel strängare.

Danskarna har tillämpat ett trestegs-system för rattfylla på elsparkcykel. Första gången kan du få böter på 2 000 danska kronor. Andra gången bötas du 4 000 kronor och tredje gången riskerar du fängelsestraff.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer