30 000 firade valborg i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomar från hela Skåne trängdes idag i Stadsparken i Lund för att fira Valborg. Många stoppades dock av polisen redan på väg in eftersom ingen under 18 år får ha med sig alkohol in i parken.

– All beslagtagen sprit hälls rakt ner i gatubrunnarna, berättar Terese Månsson, polisvolontär.

Valborgsfestandet i Stadsparken är tradition och lockar unga från stora delar av södra Sverige. Varje gång ett tåg rullade in på stationen fylldes parken med allt fler besökare. Många var tungt lastade med sig filtar, mat, flaskor och ölburkar. Kön på väg in granskades noga av poliserna.

– De som försöker gömma sig och smyger utmed staketen gör mig lite nyfiken, säger Magnus Björn-Bentzen.

Slänger sprit

All beslagtagen alkohol hälldes först i en container, men när den visade sig läcka fick polisvolontärerna istället tömma allt i en vanlig gatubrunn.

– Råttorna därnere blir glada idag, konstaterar Terese Månsson, volontär.

De 30 000 ungdomar som firar idag i parken är omgivna av 90 polisvolontärer, 100 poliser, sjukvårdsteam och 130 bajamajor – som dessvärre aldrig räcker till. Redan på förmiddagen var toaköerna ringlande långa.

– Men så är det alltid, konstaterar Amanda Norée. Det är det enda jobbiga, annars är det jättekul.

Skyddar rabbatterna

Ungdomar som blir för fulla får sova ruset av sig hos polisen, berättar Richard Hultemark, polisinspektör. Det finns också socialarbetare i parken som kan ringa hem till föräldrar som behöver komma och hämta sina barn.

Rabatterna i parken skyddas numer av höga staket.

– Vi vet från tidigare år att annars trampas de ner, säger parkintendent Lars Brobeck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer