Fjäderfäna bar på den smittsamma sjukdomen Newcastlesjukan. Foto: TT

30 000 fjäderfän avlivade – misstänkt Newcastlesjuka på skånsk gård

Uppdaterad
Publicerad

Jordbruksverket upptäckte symptom på den mycket smittsamma Newcastlesjukan hos fjäderfän på en gård i Skåne. Detta upptäcktes under våren, och gården håller nu på att saneras efter att nästan 30 000 djur har avlivats.

Detta rapporterar tidningen Lantbruksnytt om.

Newcastlesjukan är en allvarlig och mycket smittsam sjukdom som drabbar fjäderfän. Det märks på att djuren får en minskad äggproduktion och förändringar i äggskalen. Dessa symptom upptäcktes på en skånsk gård i april. Jordbruket konstaterade då att det rör sig om Newcastlesjukan och bestämde att djuren, närmare 30 000, skulle avlivas.

”Inte kringgått regler”

Trots detta vidtog inte Jordbruksverket de åtgärder som de är ålagda att göra, och kringgick EU-lagstiftning för att slippa rapportera in det, enligt Lantbruksnytt.

– Det handlar inte om att vi har kringgått några regler. Det finns två nivåer av sjukdomsframkallande Newcaslevirus och detta var den lägre graden, säger Katharina Gielen, tillförordnad chef för Jordbruksverkets djuravdelning till SVT Nyheter.

Enligt EU:s lagstiftning ska restriktionszoner och kontrollområde upprättas vid ett utbrott av Newcastlesjukan. Men enligt Lantbruksnytt ska detta inte ha gjorts, utan man har i stället valt att avliva de 30 000 djuren och sanera gården. Man ska även ha kontrollerat att djur på närliggande gårdar inte blivit smittade.

Kunde påverkat exporten

När djur på den skånska gården testats i labb har man kunnat konstatera att de bar på viruset, men inte den form av så kallat högpatogent virus som kan orsaka smittspridning. Då detta inte kunde konstateras kunde man undvika att följa de direktiv från EU som finns för hantering av ett utbrott av sjukdomen.

– Det är inget konstigt med det här. Newcastlesjuka är inget ovanligt för oss. Vi är vana vid att hantera detta. I det här fallet rörde det sig om den lågpatogena sorten, och vi ska inte vidta mer åtgärder än nödvändigt, säger Katharina Gielen.

Om utbrottet rapporterats in och restriktionszoner införts, kunde man riskerat att export från närliggande gårdar stått på spel.

– Naturligtvis är vi glada för allas del att det var ett lågpatogent virus vi hittade, säger Katharina Gielen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.