Stort intresse för häktningen. Foto: Richard LööfVisa alla (3)
Visa alla (3)

31-årig terrormisstänkt släpps fri

Publicerad

Den man som i torsdags greps i Lund misstänkt för förberedelse till terrorbrott släpptes efter häktningsförhandlingar i eftermiddags. Tingsrätten menar att bevisningen inte räcker och han släpptes med omedelbar verkan.

Häktningsförhandlingarna inleddes klockan 16 i Malmö tingsrätt. Vid 17-tiden meddelades att han frisläpptes. Enligt 31-åringens försvarare så nekar mannen till brott.

– Det finns fortfarande anledning att anta att brott har begåtts, så en förundersökning pågår, säger åklagare Lars Morand efter förhandlingarna.

Han begärde mannen häktad, grundat på förhör, undersökning av hans bakgrund och en beslagtagen mobiltelefon och en del handlingar.

Den 31-årige mannen är svensk medborgare och hemmahörande i Stockholmsområdet.

Han greps under torsdagskvällen i samband en tågresa mellan Malmö och Lund och anhölls senare under natten mot fredagen som misstänkt för förberedelse till terrorbrott.

– Utredningsarbetet fortgår och vi kommer att föra en dialog med Säpo, eftersom det normalt sett är de som utreder detta. Sedan får åklagaren göra en fortlöpande bedömning av brottsrubricering och misstanken av den här mannen, säger Petra Stenkula, chef på polisens utredningsenhet i Region Syd.

Ska ha haft karta över ett varuhus

Det var tullverkets personal som på tåget noterade ett tydligt misstänkt beteende från mannens sida och polis kontaktades som grep honom i Lund. Enligt tidningsuppgifter ska han ha haft en karta över ett varuhus i Uppsala.

Häktningsförhandlingarna inleddes klockan 16 i dag. Åklagaren begärde mannen häktad på sannolika skäl misstänkt, vilket är den starkare misstankegraden, alternativt som skäligen misstänkt vilket är den lägre. Men mannen släpptes alltså senare fri med omedelbar verkan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer