Foto: TT/Arkiv

35 fotbollssupportrar åtalas för våld mot dansk polis

Uppdaterad
Publicerad

Under en fotbollsmatch mellan FC Köpenhamn och Brøndby i Köpenhamn i maj förra året attackerades polisen med slag, sparkar och kastade flaskor. Nu åtalas 35 personer för upploppet.

Våld mot tjänsteman, grovt våld, maskeringsförbud och störning av allmän ordning är några av åtalspunkterna. Sammanlagt är 35 personer misstänkta för 230 brott.

Dessutom har 25 personer försetts med besöksförbud på fotbollsstadion.

– Det som är kännetecknande för de här personerna är att de inte har varit medvetna om vilka allvarliga brott de har begått när de de utövat våld mot polisen i samband med fotbollsmatchen, säger biträdande polisinspektör Knud Hvass i ett pressmeddelande från den danska polisen i Köpenhamn.

Tre fängelsestraff hittills

Tre av fallen har gått vidare till domstol. Två unga män har dömts till nio, respektive tio, månaders fängelse för att ha kastat föremål mot polisen.

Dessutom har en 16-årig pojke dömts till tre månaders fängelse för att ha stört den allmänna ordningen och misshandlat en polis.

– En viktig signal har skickats och jag är glad att tingsrätten gick på åklagarsidans linje, säger åklagare Sara Dalgaard.

Resterande fall kommer att tas upp i tingsrätten under våren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.