39-åringen döms för mordbrand i Vellinge Foto: Mikael Nilsson

39-åring döms för anlagd brand i Vellinge

Publicerad

En 39-årig man döms för mordbrand i Vellinge den 29 september förra året. Mannen begick brottet under påverkan av en allvarlig psykisk störning och döms därför, mot sitt nekande, till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Branden anlades på flera ställen inne i ett fyravåningshus som var under uppförande i Vellinge. Bygget var inne i sin slutfas och inflyttning var planerad till november. Bottenplanet var upplyst dygnet runt och en övervakningskamera aktiverades när brandlarmet gick. Dna-spår och fingeravtryck har inte hittats på brottsplatsen.

Bevisning

Mannen som nu döms av Malmö tingsrätt befann sig i närheten av byggnaden när brandlarmet gick och var just då i samspråk med en ordningsvakt som patrullerade i Vellinge med anledning av tidigare bränder.

I samband med att mannen häktades berättade åklagare Linda Rasmussen att det bland annat finns en film som har varit intressant i utredningen.

– Det vi har samlat under helgen i form av förhör, vissa fynd och filmen som jag pratar om, utgör tillsammans en bevisning för sannolika skäl, säger Linda Rasmussen.

Fångades på bild

Mannen är mycket lik personen som fångades på bild av övervakningskameran, både till kroppsbyggnad, klädsel och rörelsemönster. Att någon annan med samma utseende skulle befinna sig så nära brandplatsen precis när det började brinna bedöms av domstolen som ”helt osannolikt”. Mordbranden bedöms som ett mindre allvarligt brott, bland annat eftersom det inte funnits stor risk för spridning.

Mannen har tidigare dömts för stöld och misshandel till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer