Se hur Skånes universtetssjukhus i Lund 3D-printar organ för säkrare operationer. Foto: Johan Dernelius

3D-kopior av organ ger säkrare operationer

Uppdaterad
Publicerad

Utskrivna 3D-modeller av organ hjälper nu sjukvården i Lund. Genom att printa ut en exakt kopia av det sjuka organet före en operation kan sjukvården göras säkrare.

För några månader sedan opererades ett nyfött barn för ett komplicerat hjärtfel på SUS i Lund. Till sin hjälp hade läkarna då en 3D-utskriven kopia av barnets hjärta.

Den nyfödda babyn hade ett medfött hjärtfel.

– Det var ett ovanligt men välkänt hjärtfel och något vi kan operera. Det underlättades naturligtvis genom att vi först kunde titta på 3D-modellen av hjärtat, säger Erik Hedström, specialistläkare och radiolog i Lund.

3D-modellen sparade tid 

Skånes universitetssjukhus är enda sjukhuset i norra Europa där läkarna själva kan beställa modeller och använder tekniken på daglig basis.

– Med det 3D-utskrivna hjärtat fick operationsteamet en tydlig uppfattning om hur det skulle se ut i hjärtat när de väl opererade. Det ökade säkerheten och gjorde att man sparade tid under operationen.  Vid hjärtoperationer är varje minut viktig, säger Einar Heiberg, forskare i klinisk fysiologi vid SUS i Lund.

3D-utskrivna plastkopior av organ gör kirurgerna bättre förberedda.

– Man slipper ta beslut när man öppnar bröstkorgen, konstaterar Erik Hedström, specialistläkare och radiolog.

Modellerna kan också ha ett pedagogiskt värde eftersom personalen lättare kan visa vilka ingrepp som ska göras på patienterna.

Målet är att skriva ut implantat

I dagsläget skriver 3D-avdelningen i Lund ut modeller två till tre gånger i veckan. Einar Heiberg räknar med att verksamheten kommer att växa till att skriva ut minst två modeller från patienter per dag.

– Målet är att vi framöver ska kunna skriva ut individuellt anpassade implantat som kan opereras in i kroppen. Det skulle möjliggöra kirurgiska ingrepp som inte är går att göra i dag. Det skulle också bidra till att göra operationerna säkrare och i förlängningen en billigare vårdkedja, säger Einar Heiberg.

-Efter att i förväg ha studerat en printad 3D modell sparar kirurgen värdefull tid vid operationen, säger barnradiologen Erik Hedström på Skånes universitetssjukhus i Lund. Foto: Johan Dernelius

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.