40 ton supermagnetkamera lyfts på plats

Uppdaterad
Publicerad

Den väger 40 ton och är unik i Sverige. I förmiddags kom supermagnetkameran till SUS i Lund.

Kameran är mer än dubbelt så stark som de nuvarande i Sverige och ger bättre bilder som kan leda till säkrare diagnoser och bättre behandling av sjukdomar.

Med hjälp av en stor lyftkran sattes själva magneten på plats i en källarlokal nära centralblocket vid lunchtid  idag. I två år har personalen väntat på den. I inledningsskedet ska den enbart användas för forskning.

– Vi vet ännu inte vad den är bäst på, och det är  det vi ska försöka få svar på först innan vi går igång med att skaffa de nödvändiga tillstånden att använda den kliniskt på patienter, säger Freddy Ståhlberg, professor i magnetresonansfysik vid Lunds Universitet.

De nuvarande magnetkamerorna i Sverige är på 1,5 – 3 tesla, den här på 7 tesla. Med den får man betydligt högre upplösning på bilderna. Man kan till exempel  se sjuka vävnader och nervtrådar på ett sätt man inte har kunnat förut.

– Man kan använda kameran både på friska och sjuka patienter och få säkrare diagnoser. Vi kan upptäcka sjukdomar tidigare, och ge bättre behandling, säger Isabella Björkman- Burtscher, neuroradiolog på SUS i Lund.

Magnetkameran kostar runt 80 miljoner kronor, och lokalen plus alla installationer ytterligare c:a 30 miljoner. Merparten av  kostnaden tar Statens Vetenskapsråd, och resten Region Skåne och Lunds Universitet. Kameran kommer att användas av forskare från hela Sverige, och i Lund byggs spetskompetens upp på det här området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.