Beslaget är ett av de största tullen i södra Sverige gjort någonsin enligt biträdande tullkrimchef Erik Friberg. Foto: TT/Tullen

50 000 doser av designerdrog beslagtogs i Malmö – tullen varnar för ökning

Uppdaterad
Publicerad

I somras varnade tullen för att designerdrogen kristall ökade i Sverige. Då hade man beslagtagit 15 kilo totalt under året – några veckor senare tog man tio kilo i ett enda tillslag i Malmö.

Den syntetiska drogen 3-CMC, mer känd som kristall, har ökat i omfattning i Sverige det senaste åren. Den 19 juli i år gjorde tullen ett av sina största enskilda beslag hittills när en man i 20-årsåldern fastnade i gränskontrollen Lernacken i Malmö.

Tullen fattade misstankar bland annat för att mannen påstod sig ha varit på en begravning men inte hade några finkläder med sig i bilen. Undangömt i olika fack fanns tio kilo kristall, motsvarande ungefär 50 000 doser.

– Det är ett av de större beslagen vi gjort här i syd. Det sticker ut, säger tullens biträdande krimchef Erik Friberg.

Brukar tas i posten

Drogen ska enligt tullen vara svår att dosera och kan ge livshotande biverkningar. I Sverige förbjöds drogen 2019 men är fortfarande laglig i vissa länder vilket gör att den säljs öppet på nätet. De flesta beslag görs i brev och paket på olika postterminaler runt om i landet.

– Det är ovanligt att vi tar de här mängderna på gränsen, säger Erik Friberg.

Han säger att man ser en generell ökning av kristall och andra typer av designerdroger i flödet generellt.

– Innan var det mer amfetamin. Det är så här man jobbar nu, man försöker skapa nya typer av narkotiska preparat för att undkomma lagstiftningen.

Nekar till brott

Utöver den man i 20-årsåldern som körde bilen åtalas även en man i 30-årsåldern för grov narkotikasmuggling. Han ska enligt åtalet vara den som givit mannen i 20-årsåldern uppdraget att smuggla narkotikan från Nederländerna till Sverige och även bistått på plats i Nederländerna. Båda förnekar brott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Pontus Stark/SVT/Linnea Palmgren/SVT Grafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.