Foto: TT

5000 blodgivare behövs i Skåne innan jul

Publicerad

Med endast tre veckor kvar till årets långa jul- och nyårshelg är blodlagren runt om i Sverige oroväckande låga. Mycket blod behövs inför jul och nyår eftersom färre blodgivare ger blod under långhelger. I Skåne behövs 5000 blodgivare innan jul.

Antalet blodgivare är färre vid ledighet, men åtgången av blod till sjuka och skadade patienter kan ändå vara lika stor som vanligt.

– Blodet används bland annat vid cancerbehandlingar, kroniska sjukdomar, svåra förlossningar, operationer och till för tidigt födda barn, säger Karolina Blom Wiberg, kommunikationsansvarig för GeBlod.

I Skåne behövs det nu 5000 blodgivare innan jul för att täcka upp behovet.

– Vi är just nu aktiva på sociala medier och kontaktar dessutom de blodgivare vi har registrerade via telefon, brev och mail, säger Ingrid Johansson, blodgivarsamordnare på Region Skåne.

Blod är en färskvara

I Sveriges sjukvård behövs en påse blod i minuten, dygnet runt, året om. Eftersom blod bara kan lagras i 6 veckor är det viktigt att ha en jämn ström av blodgivare, enligt ett pressmeddelande från GeBlod. I de större städerna, där universitetssjukhusen finns, är behovet av blod ofta störst.

– Många vill ge blod men upplever att tiden inte räcker till, kanske särskilt så här inför jul, säger Karolina Blom Wiberg.

Årets jul med många lediga dagar mitt i veckan är tuff för blodgivarmottagningarna.

– Jag hoppas att våra blodgivare hörsammar det här. Patienterna tar inte julledigt, säger Ingrid Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer