Albin har lärt sig mycket genom sitt storta intresse för bussar. Foto: Olle Palm

7-årig bussfantast i Staffanstorp

Uppdaterad
Publicerad

Albin Fältström från Staffanstorp har lärt sig att läsa, skriva och räkna tack vare sitt stora intresse för bussar.

Det började för några år sedan när Albin såg 432:an i Blekinge köra förbi, han blev så nyfiken att han gick ut varje timme för att vinka till bussen, och sedan var 20:e minut.

Busschauffören som körde bussen då hette Benny och precis som Albin har även han ett stort bussintresse. De blev snabbt vänner och Albin åkte med honom så ofta han kunde.

Skriva, läsa och räkna

Albin samlar på tidtabeller och med hjälp av dem har han lärt sig att skriva, läsa och räkna. Han samlar även på tidningsartiklar som på något sätt handlar om bussar.

Redan på långt avstånd kan Albin se vad de är för modell på bussarna men även om det är gamla eller nya bussar. Hans mamma Eva berättar hur Albin gärna vill att hon skriver ner vilka bussar hon tar till och från jobb, så han kan notera vilka modeller hon har åkt under dagen.

Under somrarna har Albin byggt egna bussar på trädgården, de är med enkla redskap, träpallar och gamla cafémöbler, men även med en riktigt mätare, ratt och blinkers.

En ny vän

Albin har inte bara lärt sig ofantligt mycket om bussar, under resans gång har han även fått en ny vän, busschauffören Benny, idag är de goda vänner och brukar skicka fina bussbilder till varandra. Albin fick även en present av Benny en morgon, nämligen en liten buss, som Benny själv hade fått när han blev busschaufför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer