Valeriia Voronetska och Volodymyr Voronetskyi. Foto: SVT

8 mars – från socialistisk kampdag till opolitisk högtid

Uppdaterad
Publicerad

Är kvinnodagen en hyllning till våren och skönheten, en påminnelse om kampen för jämställdhet eller bara en kvarleva från det socialistiska sovjetsystemet? I det moderna svenska samhället samexisterar olika tankarna kring kvinnodagen.

Idag, 8 mars, firas den internationella kvinnodagen firas runt om i världen. På flera håll anordnas demonstrationer under olika paroller för jämlikhet och mot sexism.

Historiskt var det kvinnor inom arbetsrörelsen och vänsterrörelsen som firade kvinnodagen. I början på 1900-talet krävde de kvinnlig rösträtt i flera länder. På 50-talet firades dagen mest i Sovjetunionen och Östeuropa. 1922 blev kvinnodagen officiell helgdag i Sovjetunionen.

Vi har träffat en svensk-rysk familj och ett par från Urkaina som berättar hur de tänker kring och uppmärksammar kvinnodagen.

Röd dag i över hundra länder

Med kärlek och stor ömhet ritar sonen Niklas Johnsson blommor och siffran åtta med kritor på gratulationskorten till mamma Natasha och lillasyster Vera. Sen hjälper han pappa Bengt med de sista festförberedelserna. De firar med tulpaner, tårta och presenter.

– För mig är det en överraskning som endast väcker trevliga känslor, säger Natasha Johnsson.

För fjortonde året i rad firar svensk-ryska familjen Johnsson kvinnodagen den åttonde mars hemma i villan i Åhus. Ryssland, som Natasha kommer ifrån, är ett av över hundra länder där den internationella kvinnodagen är en röd dag.

Foto: SVT

– Kvinnor hyllas, männen köper blommor. Det är obligatoriskt. På dagis brukar barn förbereda någon present åt sina mammor. På arbetsplatser gratulerar manliga kollegor kvinnliga kollegor. Det är väldigt fint, säger Natasha Johnsson.

För hennes svenske man Bengt Johnsson handlar firandet inte i första hand om jämställdhet. Han ser det som ett extra tillfälle att göra sin fru och dotter lite gladare.

– När vi har två kulturer så tar man lite av varje. Dessutom är det mycket trevligt att gratulera sin fru och andra kvinnor, berättar Bengt Johnsson.

Valeriia Voronetska och Volodymyr Voronetskyi. Foto: SVT

Olika synsätt på kvinnodagen

Men det är inte alla som väljer att fira kvinnodagen. I Lund går Valeriia Voronetska hem som vanligt efter jobbet.  För nästan två år sedan flyttade hon med sina tre barn och mannen Volodymyr Voronetskyi till Sverige från Ukraina. I deras lägenhet dominerar den ukrainska traditionen att samlas i köket på kvällarna för att laga middag, duka och småprata. För dem är åttonde mars bara en kvarleva från deras barndom i det socialistiska sovjetsystemet.

– Det firades många helgdagar i Sovjetunionen som inte betydde någonting. Det var ideologi för att människor inte skulle fira jul och så vidare, säger Volodymyr Voronetskyi.  

Valeriia Voronetska fyller idag:

– Kanske behöver man kämpa för jämställdhet, men jag förstår inte riktigt varför man kämpar bara en dag om året. Det måste vara ett systematiskt jobb, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.