• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Barnen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Arkiv/TT och SVT

80 barn missade utflykt efter miss från bussföretag

80 förväntansfulla barn från Höllviken skulle tillsammans med sina lärare åka med Skånetrafiken för att gå på konsert i Malmö på onsdagen. Men besvikelsen blev total när bussarna bara körde förbi och ingen släppte på skolbarnen.

Så här skriver en av barnens lärare Anna Borg till Skånetrafiken på Facebook:
”Går till busshållplatsen i Höllviken med 80 stycken tio/elvaåringar. Vi ska på konsert i Malmö. Viktig dag. Vi har förberett länge. Föräldrar har ordnat matsäck.”

Anna Borg skriver att hon föranmält till Skånetrafiken att de kommer att vara en stor grupp som kommer åka den här dagen. Hon skriver:

”Fått klartecken. Ringt. Mailat. Dubbelkollat och trippelkollat. Vi är ju lärare. Allt är klart. Skrivit ut mailkonversationen, laddat reskortet.”

Men något går snett. För buss efter buss passerar barnen och ingen vill stanna och släppa på dem.

– Vi står där i kylan i 50 minuter men busschaufförerna är stressade och ingen har plats för oss. Jag har jobbat som lärare i 20 år så jag vet att sånt här kan hända och det var också därför som vi var så väl förberedda, säger Anna Borg, svensklärare i Höllviken, till SVT Nyheter Skåne.

Missade beställningen

”Inga extrabussar trots alla löften och bekräftelser. Stressade chaufförer stänger dörrar framför oss. Tiden går. Vi ringer Malmö Live. Det blir ingen konsert för oss. 80 besvikna tioåringar får gå tillbaka till skolan i duggregn och snålblåst.”

– Nu vet vi vad som hänt. Det har inte fungerat. Det är vårt bussföretag Bergkvarabuss som missat beställningen. Både Skånetrafiken, skolan och bussföretaget håller nu på och reder ut det här. Bussföretaget vill reda ut det här och kompensera barnen på något sätt, säger Skånetrafikens presstalesperson Anna Fjellner, till SVT Nyheter Skåne.

– Det blev en kaotisk eftermiddag för oss. Vi fick titta på film och fika i klassrummet i stället, säger lärare Anna Borg och fortsätter:

– Ibland är det resan som är målet och även om den här resan inte blev av och vi blev såklart jätteledsna över det, så finns det alltid något man kan lära sig av det här också. Barnen kom på att de kunde skriva brev till Skånetrafiken. Så det började vi med i dag.

Hur barnen och deras lärare kommer att kompenseras för den uteblivna bussresan och utflykten till Malmö, vet Skånetrafiken ännu inte men har lovat att återkomma om det när de vet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer