9 till 5 på Malmö Latinskola

Uppdaterad
Publicerad

Den beskrivs som en förvecklingskomedi med klassiska ingredienser. Allt till musik av Dolly Parton, förstås.

Musikalen ”9 to 5”  (”9 till5”) får Sverigeprimär på Malmö Latinskola. Det är ett 30-tal elever sång, musik och danselver som detta år sätter upp den som årets slutproduktion.

Vi träffade föreställningens (mycket stressade) producent, Irene Davidsson  Iderberg, för några snabba frågor strax innan genrepet.

Varför blev det just ”9 to 5” I år?

– Vi fastnade för det härliga manuset, en förvecklingskomedi med klassiska ingredienser och bra musik av Dolly Parton. Pjäsen faller väl ut med likabehandlingsplaner och jämställdhetsarbetet i skolans värld. Det är mycket genusfrågor i fokus på skolan, så eleverna tycker materialet är toppen! Dock lite skrämmande att tematiken i musikalen fortfarande känns aktuell – fortfarande ingen självklarhet att kvinnor blir befordrade i lika hög utsträckning som män! Vi letade också manus med många kvinnoroller eftersom vi alltid har många kompetenta tjejer som gör audition till kursen. Äntligen ett manus med starka och drivande kvinnor i huvudrollerna!

Var det svårt att få loss rättigheterna?

– Nej inte alls faktiskt. Vi har haft otur något år med de manus vi velat göra. Då har proffsteatrar hunnit före och redan köpt upp rättigheterna för samma period men inte denna gången!

Hur har ni gjort för att få in er egen stil I föreställningen?

– Vi har tagit fasta på och utvecklat det feministiska i storyn och hos karaktärerna. Det finns en hög medvetenhet om den tematiken på Malmö Latinskola. Detta bland annat tack vare vårt arbete som modellskola för lärande för hållbar uttveckling. Men vi har också, i vår version, velat lyfta in Dolly mera aktivt i berättelsen, både i sång och som berättare – istället för att spela upp henne på video, som originalet föreskriver.

Hur väljer ni ut skådespelarna?

– Alla gör audition precis som i proffsvärlden. En första audition med sång, dans och teaterprov – sen callback för de som vi ser är intressantast för just den musikal vi då vet att vi fått rättigheter till. Alltså väljs eleverna ut oftast till just den musikal vi ska spela.

Vad innebär det att få vara med för elevernas fortsatta yrkesval?

– Jag har varit sånginstuderare och producent för kursen i 17 år och vet vilken betydelse denna kurs har haft för många. Jag har följt många av eleverna efter skolan och de är många, många där ute i proffsvärlden nu – ibland har vi själva arbetat med dem igen i proffessionella sammanhang.

Vad blir det nästa år?

– Ja, du...Det går vi igång med vecka 9 då elevernas valblanketter är klara och vi ser vilka elever som söker och vilken sorts orkester vi kan få ihop. Tips mottages tacksamt – haha avslutar Irene Davidsson – Iderberg.

Föreställningen har premiär nu på fredag och därefter några föreställningar till helgen och nästa vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer