94-åriga Lea Gleitman överlevde, men förlorade hela sin familj i förintelsen, Foto: Bernard Mikulic

94-åriga Lea Gleitman överlevde Förintelsen: ”Tystnaden är farlig”

Uppdaterad
Publicerad

Natten mellan den 9 och 10 november 1938 vandaliserades och brändes judiska affärer och synagoger ner. Människor dödades och tusentals deporterades till koncentrationsläger. Kristallnatten ses som inledningen till Förintelsen.

I 27 år har Lea Gleitman, 94 årig malmöbo, berättat i skolor om hur nästan hela hennes släkt utplånades. Hon är besviken över att det fortfarande sker antisemitiska hatbrott, i Skåne och i världen.

– De unga ska inte vara så tysta utan ska våga säga ifrån, för tystnaden är farlig, det har vi lärt oss sedan 30-talet, säger hon.

Årlig minnesdag

Lea Gleitman förlorade själv stora delar av sin släkt i Förintelsen.

– Jag berövades hela min släkt, mina föräldrar och syskon, mor- och farföräldrar, mostrar och morbröder, fastrar och farbröder, kusiner, vänner, alla ... Jag känner stor sorg för vad som hände dem.

Hon plågas både av minnet av vad som hände sin släkt, men också över vikten att föra deras berättelse vidare.

– Den känns inte bra att veta att jag är den sista som kommer ihåg allt det här. När jag är borta, då är alla borta. Då finns ingen som kan komma ihåg dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.