Abbas hjälper andra ensamkommande

Uppdaterad
Publicerad

Han är själv ensamkommande flyktingbarn som under sin resa från Afghanistan till Sverige hamnade i fängelse på den grekiska ön Lesbos. Nu har Abbas Ahmadi rest tillbaka till Lesbos för att delta i hjälparbetet.

– När jag ser bilderna vill jag åka ner och hjälpa till så gott jag kan, säger han inför resan.

Det är inte långt mellan den turkiska kusten och den grekiska ön Lesbos. I dag väljer därför många flyktingar från Syrien och Afghanistan denna in i Europa. De flesta har betalat dyrt för platser i rangliga överbelastade gummibåtar. Regelbundet rapporteras om drunkningsolyckor.

Blev snabbt fängslad

Även Abbas Ahmadi kom med gummibåt till Lesbos. Kort efter landstigningen fängslades han.

– Det var kaos, vi var 180 personer i en sal och delade på två toaletter och en dusch. Och varje dag var det bråk därinne.

När han släpptes tog han sig vidare i Grekland och försökte gång på gång gömma sig i olika lastbilar som var på väg norrut.

– Men det tog sex månader innan jag lyckades. Vi var fyra personer som gömde oss i en liten låda på som var en meter hög. När jag kom till Italien kunde jag inte gå på flera timmar.

Via Rom och Paris kom han till slut till Holland där han återigen fängslades. Polisen tog också hans fingeravtryck.

– När man når Europa har man hopp om att allt ska bli bra. Vi har ju hört att det inte finns några gränser mellan länderna. Men tyvärr är det inte alls så.

Utvisad från Sverige

Abbas Ahmadi rymde från det holländska fängelset, tog sig till Helsingborg men utvisades efter ett antal månader från Sverige eftersom han lämnat fingeravtryck i Holland. Enligt Dublinförordningen skulle han därför sändas tillbaka dit.

Han blev kvar i Holland i nästan två år, rymde igen tillbaka till Sverige och levde sen gömd i Malmö under 18 månader.

Förra året fick han till slut uppehållstillstånd i  Sverige. Nu arbetar han på ett hem för ensamkommande flyktingbarn. Många av dem kommer från Afghanistan och frågar honom ofta hur han lyckats etablera sig i Sverige.

– Jag säger till dom att de måste lära sig språket så fort som möjligt. De är unga och har chansen att få en utbildning. Sen kan de få jobb och försörja sig.

Har återvänt

Nu har han åkt tillbaka till Lesbos tillsammans med några vänner.

– Det råder brist på tolkar och jag kan både dari, engelska och svenska. Så jag hoppas jag kan hjälpa till.

Vad kan du berätta om situationen i Sverige idag?

– Det är kaos här, men vad kan flyktingarna göra? Så länge det finns krig kommer folk att fly.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.