Advokaten skickade meddelanden med instruktioner om hur hans exfrus sambo skulle mördas. Advokatsamfundet menar att det är mycket allvarligt och utesluter honom. Foto: TT

Advokat skickade mordorder: ”Allvarligt fall”

Publicerad

En skånsk advokat skickade instruktioner till en tidigare klient om hur ett mord skulle utföras. Han har allvarligt åsidosatt sina plikter som advokat, konstaterar Advokatsamfundet, som utesluter honom från förbundet.

Beslutet om uteslutning fattades i november och har nu offentliggjorts. Där skriver Advokatsamfundets disciplinnämnd att omständigheterna kring mordinstruktionerna är ”synnerligen försvårande”.

-Det här är ett mycket allvarligt fall, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander.

Uteslutningen beror både på att advokaten begått brott som är förtroendeskadliga för advokatkåren och att han utöver det har hanterat sin före detta klient på ett högst olämpligt sätt, förklarar hon.

”Utsatt situation”

Advokaten utvecklade en vänskapsrelation till mannen som han tidigare hade bistått under ansökan om uppehållstillstånd. Sedan utnyttjade han mannens beroendeställning.

-Att uppmana en klient som befinner sig i en mycket utsatt situation att begå brott är oerhört klandervärt.

Under cirka två års tid skickade advokaten ett stort antal meddelanden med instruktioner om hur hans exfrus sambo skulle mördas.

Att han själv säger att det aldrig var på allvar och att det hela var ett ”spel” gör det inte mindre allvarligt, enligt disciplinnämnden.

I både tings- och hovrätt friades advokaten från misstanken om stämpling till mord, eftersom domstolarna kom fram till att det inte funnits någon fara för att brottet skulle fullbordas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.