Agneta Barr tror att halmäpplet skulle ge nytt liv åt Stortorget i Simrishamn på vintern

Agnetas storslagna idé ska locka vinterturister till Simrishamn

Uppdaterad
Publicerad

I Simrishamn kämpar många företag med att hålla lönsamheten uppe under vinterhalvåret. Nu ska de styrande politikerna ta ställning till ett nytt, radikalt medborgarförslag för att locka turister året om.

– Det ska vara supermegastort, ingen liten skrabba!

Agneta Barr talar om halmäpplet som hon vill ska stå på Stortorget, hennes idé om hur Simrishamn ska leva och locka folk även under de tuffa turismmånaderna november och december.

Den som vill kan slå upp skrabba i Akademins ordlista. Det är provinsiellt, sydsvenska, för kärnhus. Skrutt alltså. Agneta Barr tänker sig äpplet i samma storlek som Gävlebocken, cirka 13 meter hög. För Simrishamn måste utmärka sig, måste synas, menar hon.

– Jag hoppas förstås på mitt äpple. Men det är politikernas ansvar att vi inte hamnar i ide här på vintern, säger Agneta Barr.

Vill locka utländska turister

På tre månader minskar antalet betalda nätter på kommunens hotell och campingar från 82000 i juli till 8000 i oktober. Kommunens plan handlar framför allt om att locka fler utländska turister till Simrishamn under hela året. I den planen är det tveksamt om halmäpplet passar in.

TV: Se hela inslaget

– Folk vill inte bara titta på någonting, man vill uppleva saker. I så fall skulle näringsidkare få vara på tårna och se om de kan koppla det till paket med mat och dryck eller andra kulturupplevelser, säger Sofie Bredahl, kommunens utvecklingschef med ansvar för turism.

Delade åsikter

Bland handlarna på Stortorget är åsikterna delade. Både om halmäpplet och om kommunens nuvarande arbete för att locka turister året om.

– Då måste de verkligen hitta på något ordentligt. Ett äpple tror jag inte på. Men satsa gärna mer på torghandeln, säger Susanne Norrman.

– Personligen tycker jag att det är ganska skönt när det är lugnare. Ett halmäpple kan väl vara kul, det är alltid kul med något nytt, säger Mikael Sjögren.

Tidigast på kommunfullmäktiges sammanträde den 18 oktober tas beslut om halmäpplets eventuella framtid i Simrishamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.