Vårdexpressens skärmar i ett väntrum från testperioden på skånska vårdcentraler hösten 2019. Foto: SVT

Åklagaren: Starka bevis för mutbrott i Region Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Morgonen den 30 november inleddes ett samordnat tillslag med den nationella insatsstyrkan på flera adresser i södra Sverige. Inom kort väntas åklagaren ta beslut om åtal om grovt mutbrott i samband med Region Skånes upphandling av Vårdexpressen.

– De tjänstemän som nu är misstänkta har haft väldigt täta kontakter med leverantören, säger kammaråklagare Thomas Forsberg.

Det var efter SVT Nyheter Skånes och Uppdrag gransknings avslöjande om misstänkta oegentligheter vid upphandlingen av ett digitalt vårdverktyg, som Region Skåne polisanmälde misstänkt mutbrott.

Förundersökningen påbörjades i somras. Efter månader av utredningsarbete valde åklagaren vid Riksenheten mot korruption att göra ett samordnat tillslag på fem adresser i Sydsverige. Ett omfattande bevismaterial säkrades. Datorer, telefoner och surfplattor togs då i beslag.

Vårdexpressen

– För det första kunde man se att leverantören och tjänstemännen har kommunicerat innan upphandlingen startade. Man har kommunicerat under upphandlingen. Tjänstemännen har delat sekretessbelagd information, säger Thomas Forsberg, kammaråklagare vid Riksenheten mot korruption. 

Risk för patientsäkerheten

Region Skåne skötte upphandlingen med en fullmakt även för Västra Götalandsregionen. Tillsammans var de båda avtalen värda närmare en miljard kronor.

– Men det är ju inte bara en fråga om ekonomin och den ekonomiska skada som kunde ha orsakats regionerna. De läkare som kan de här frågorna har vittnat om att det här skulle ha kunnat innebära en väldigt stor risk för patientsäkerheten. Och det kan jag nästan tycka är minst lika illa, säger Thomas Forsberg.

Samtliga nekar till brott

Tre personer med koppling till Region Skåne är fortsatt misstänkta för tagande av muta samt grov trolöshet mot huvudman. Vårdinnovations dåvarande vd, Damon Tojjar, har suttit häktad sedan början av december och är misstänkt för grovt givande av muta samt medhjälp till grov trolöshet mot huvudman. Samtliga misstänkta nekar till brott.

En tidigare misstänkt tjänsteman är avförd från utredningen.

Medger kommunikation

Den före detta vd:ns försvarare menar att den kommunikation som pågått mellan hans klient och regionens anställda inte varit olaglig.

– Det är inte förbjudet att kommunicera, säger advokat Lars Kruse, vid en omhäktningsförhandling i januari.

Men åklagaren menar att det är bevis för att oegentligheter pågått.

– Det är åklagarens påstående. En kommunikation måste ses i en större kontext. Och sen är det här ett mycket komplicerat ärende rent juridiskt, säger Lars Kruse.

SVT har sökt Region Skåne men regiondirektör Alf Jönsson säger att han inte kan kommentera affären med Vårdexpressen under pågående förundersökning.

Se mer i kvällens Uppdrag granskning och på SVT Play ”Vården och AI-verktyget – Vad hände sen?”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdexpressen

Mer i ämnet