Foto: SVT/TT

Åklagaren yrkar på fem års fängelse för valprånet

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren yrkar på fängelse för flera av de åtalade i det brutala valprånet, men en av de åtalade männen försattes på fri fot efter sista rättegångsdagen.

Valprånet inträffade på en kennel utanför Kristianstad den 9 januari i år. De maskerade rånarna misshandlade kennelägaren Eivor Nilsson och stal därefter valparna.

Två män står åtalade för det grova rånet, men nekar till inblandning.

– Jag yrkar på fem års fängelse. Det är det hänsynslösa beteendet som gör att det är ett grovt rån, säger åklagare Christofer Ramkvist till SVT Nyheter Skåne.

Försvaret nekar till gärningen

Rickard Fagerberg, en av de åtalade männens advokat, håller inte med.

– Jag vill att åtalet ska ogillas. Den tekniska bevisningen för att min klient skulle ha varit på platsen är för tunn och räcker inte, menar Rickard Fagerberg.

Den åtalade mannen erkänner att han varit i kontakt med hundarna, men först efter stölden.

– Därför har jag har yrkat på att de ska försättas på fri fot, säger Rickard Fagerberg.

Medhjälpare åtalade

Även tre kvinnor står åtalade, två för häleri och en för medhjälp till grovt rån. Hon ska ha ställt upp med sin sakkunskap om hur man går tillväga när man säljer valpar och ha hjälpt till med annonseringen och själva försäljningen.

– Det är medhjälp till grovt rån och då tycker jag att det är fängelse som gäller, menar åklagare Christofer Ramkvist.

Försattes på fri fot

Under eftermiddagen meddelade tingsrätten att en av de åtalade männen försatts på fri fot.

– Det är ovanligt att en domstol försätter någon på fri fot och sedan dömer för ett mycket allvarligt brott, kommenterar rådman Ulf Ahlström beslutet.

Dom faller den 25:e juni.

Foto: SVT/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.