Ljus, blommor och minnessaker vid minnesplatsen på torget i centrala Tollarp i oktober 2019. Foto: Johan Nilsson/TT/Arkiv

Åklagaren kräver långt fängelsestraff för mordet på Emilia

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen hölls slutpläderingen i rättegången mot den åtalade mannen som misstänks ha mördat sin barndomsvän Emilia Lundberg i Tollarp för drygt ett år sedan. Åklagaren yrkar på ett långt fängelsestraff.

Den 3 december 2019 hittades en kvinna som var i 20-årsåldern död vid Vramsån i Tollarp efter att ha varit försvunnen i elva dagar.

Mannen och kvinnan kände varandra. Enligt åtalet har mannen skurit och huggit kvinnan med ett skarpt föremål i hals, huvud, lår och rygg. Kvinnan dog sedan av yttre förblödning. Och mordet ska ha skett nära Vramsån i Tollarp vid middagstid den 22 november 2019.

Kvinna död i Tollarp

Mannens advokat menar att det inte finns tillräckliga bevis för att döma honom.

– Det är väldigt tydligt att det finns rimligt tvivel i det här målet. Som jag ser det har inte åklagaren bevisat något alls som tyder på att min huvudman skulle vara skyldig till brott, säger mannens advokat Melka Kjellberg.

Mannen var inte psykiskt sjuk

Det var under måndagen sista rättegångsdagen i Kristianstad tingsrätt efter en lång tids uppehåll i fallet. Anledningen till pausen var att den åtalade mannen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Undersökningen visade dock att mannen inte led av någon psykisk störning. Mannen kan därför få ett långt fängelsestraff. Det längsta straffet för mord är 18 år, vid vissa omständigheter livstid. Men faktumet att mannen är i 20-årsåldern gör att han kan få så kallad ungdomsrabatt.

Mannen nekar till mordet och hans advokat säger att de kommer överklaga om han döms.

Domen meddelas om en vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna död i Tollarp

Mer i ämnet