Foto: Marcus Ericsson / TT

Akut blodbrist – många skåningar hjälper till

Uppdaterad
Publicerad

Blodbristen i Skåne har varit akut i flera dagar. Igår hjälpte många blodgivare till för att lösa situationen, men fler blodgivare behövs.

På internationella blodgivardagen igår lämnade närmare 400 personer blod i Skåne. En vanlig dag är den siffran på 230 personer.

Trots det är blodlagret fortfarande lågt i Skåne och många delar av landet, och det kan snabbt sjunka igen. Nu behövs fler blodgivare.

– Förra året var det 500 färre som gav blod i Skåne än året innan. Vi bör ligga på 1700 blodpåsar i Skåne, idag ligger vi på 1500 påsar. Så det är betydligt bättre än tidigare, men fortfarande för lågt, säger Ingrid Johansson på geblod.nu.

Tuff tid på året

Att antalet blodgivare i Skåne sjunkit med flera hundra varje år de senaste åren kan ha flera orsaker.

– Den här tiden på året blir det ofta färre blodgivare än normalt då många åker på semester. Sen kan det vara att folk blir för gamla men även att vi har ett tufft regelverk, säger Ingrid Johansson.

Reglerna gör att inte alla får ge blod. Har man exempelvis tatueringar, varit ute och rest eller varit tillfälligt sjuk ska man inte ge blod. Det beror främst på att man vill minimera risken för att mottagaren ska få smittat blod.

– Vi är fantastiskt glada att så många var här igår och hoppas att trenden kommer ändras nu. Vi behöver fortfarande många givare och hade verkligen behövt den här siffran varje dag, säger Ingrid Johansson.

Här kan du ge blod i Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.