Sofia Frostander är en av de 104 personer som går utbildningen för att få behörighet att undervisa i fritidshem. Foto: SVT/TT

Stor brist på behörig fritidspersonal i Malmö

Publicerad

Bristen på behörig fritidspersonal är akut i Malmö inför hösten. Men det finns planer på hur det nya legitimationskravet för fritidspedagoger ska lösas. Personal som redan jobbar på stadens fritidshem ska få chansen att bli behöriga genom en särskild utbildning.

Från 1 juli i år krävs legitimation för att få undervisa i fritidshem. Bristen på behöriga fritidslärare är akut i hela landet. Bara i Malmö har 180 tjänster inte kunnat tillsättas med behörig personal till hösten.

Malmö är också exempel på en kommun som tar egna initiativ för att lösa bristen på fritidspedagoger. Sedan en tid tillbaka finns en utbildning för personal som redan arbetar på Malmö stads fritidshem, men som saknar utbildning.

– Det betyder väldigt mycket att ha det på papper och få lära sig mer om själva undervisningen, säger Sofia Frostander, en av deltagarna som jobbar på Sofielundskolans fritidshem.

Anställda kombinerar arbete med studier

Lagändringen innebär att det numera krävs behörighet för att undervisa även i fritidshem. Utbildningen är ett samarbete med Kristianstad högskola där deltagarna utbildar sig samtidigt som de arbetar.

– Vi har ju sett att vi har ett jättestort behov och visste att det skulle komma ett legitimationskrav så att vi var tvungna att sätta igång, säger Charlotte Hillvik som arbetar med kompetensförsörjning i Malmö stad.

När deltagarna har gått ut kommer Malmö stad ha 104 behöriga fritidspedagoger. De första får sin lärarlegitimation i januari 2020.

– Det är en enorm brist på lärare, men just nu är det ett stort tillskott för oss, säger Charlotte Hillvik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer