Äldre pekas ut som riskfaktor

Uppdaterad
Publicerad

Äldre personer är en ”riskfaktor” för ekonomin, det menar flera stadsområdeschefer i Malmö. Skrämmande uttalande, säger PRO-ordförande i en kommentar.

Personer mellan 80 och 89 år är en ”riskfaktor” som ”tyvärr” inte minskat i prognostiserad takt. Så förklarar stadsområdescheferna i Väster, omfattande Limhamn och Hyllie i Malmö, varför områdesförvaltningen väntas gå back under 2014, rapporterar Sydsvenskan.

”I budgetarbetet inför 2012 bedömdes den största riskfaktorn för ekonomin vara om minskningen av antalet 80-89-åringar inte sker i prognostiserad takt. Tyvärr har just detta inträffat.”

Formuleringen retar Malte Lindborg, lokal ordförande i pensionärsorganisationen PRO.

-Jag tycker det är för jävligt. Det är skrämmande att någon kan uttala att vi är en riskfaktor, säger han till tidningen.

Stadsområdeschefen Gisela Gréen medger att formuleringen kan misstolkas och försäkrar att hon inte beklagar att de gamla lever längre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer