Personalen på Gjutaregårdens äldreboende trivs med jobbet.

Personal inom äldrevården trivs

Uppdaterad
Publicerad

Trots tunga arbetsuppgifter, stress och underbemanning trivs personal inom äldrevården relativt bra visar en doktorsavhandling.

På Gjutaregårdens äldreboende i Eslöv sitter boende och personal lutade över ett bord i allrummet. Kaffet i kopparna förblir odrucket då de flertalet av de sittande är inbegripna i ett svårlagt pussel.

Det här är en av många saker som personalen hittar på för att aktivera de boende berättar Emese Gabos som arbetar som undersköterska på äldreboendet. De brukar försöka göra något varje dag tillsammans med de boende. Själv tycker hon också att det är roligare att jobba när det finns tid att umgås och göra saker.

– För mig är det viktigt att se att de är glada och nöjda, säger Emese Gabos.

I en ny avhandling från Lunds universitet fastslår doktoranden Anneli Orrung Wallin att vårdpersonal trivs relativt bra med sitt arbete. Ett tungt skäl är umgänget med de äldre.

– Det händer något speciellt i mötet med vårdtagaren. Man känner den speciella kontakten och den kontakten är enormt värdefull för vårdpersonalen.

Ledarskap och tydlighet behövs

Hon är själv sjuksköterska i grunden och när hon gav sig hän forskningen visste hon att det fanns mycket som fokuserade på det negativa inom vården. Själv ville hon lyfta fram det positiva. Hennes avhandling visar att mycket är bra, men mycket kan bli bättre för att vårdpersonal ska trivas med sina yrken. Till förutsättningarna hör bra ledarskap, en tydlig vårdidé och inte minst personal menar doktoranden.

– Det krävs personal, det krävs kontinuetet för att faktiskt kunna bedriva den vård som gör personalen nöjd, säger hon.

Hur väl det fungerar beror helt på vilket vårdboende man kommer enligt Anneli Orrung Wallin och Gjutaregårdens äldreboende får ses som ett mönsterexempel.

”Jag gillar att arbeta med människor”

Emese Gabos nämner saker som hon tycker mindre om, administration och den stress som yrket ibland medför. Men hon trivs med sitt arbete och den sociala biten är en viktig förklaring.

– Jag gillar att arbeta med människor, säger hon.

En inställning som Gjutaregårdens verklige ålderman, hundraåringen Gösta Bengtsson uppskattar.

– De är vänliga på alla vis, säger han samtidigt som han uttrycker förståelse för att deras arbete inte är så lätt alla gånger.

– Det är nog jobbigt för dem. Vi som är gamla kan inte göra något utan deras hjälp, men här får man alltid hjälpen man behöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer