Havs- och vattennyheten, HaV, inför stoppet under den tid då den vuxna ålen passerar Öresund på sin lekvandring på väg ut ur Östersjön.  Foto: Emil Langvad/TT

Ålfiskestopp införs även i år

Uppdaterad
Publicerad

Även i år blir det ålfiskestopp i kustnära områden i tre månader från och med november.

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, inför stoppet under den tid då den vuxna ålen passerar Öresund på sin lekvandring på väg ut ur Östersjön. 

Ut ur Östersjön

– Vi väljer att lägga förbudet under den period då den blankål som passerar kustområden i Öresund bedöms ha goda möjligheter att vandra utan att ytterligare påverkas av svenskt fiske. Detta då fisket efter ål på västkusten sedan tidigare är förbjudet, säger Sofia Brockmark på enheten för biologisk mångfald. 

Även glasål

I år utvidgas det internationella fiskestoppet till att även omfatta glasål, vilket är ål som är mindre än tolv centimeter. Utvidgningen gäller ocskå fritidsfiske samt ålfisket i Medelhavet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer