• Viktigt meddelande:

    Kraftig rökutveckling från brand i Kivik. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus Läs mer

Undersökningen om undernäring görs vid inskrivningen. Foto: Robert Henriksson/TT

Alla barn på sjukhus ska kollas för undernäring

Publicerad

Som första region i landet inför Skåne rutiner för att fånga upp barn som riskerar att få i sig för lite näring när de är inlagda på sjukhus. Rutinerna är delvis redan igång och ska gälla alla barn mellan en månad och 18 år.

Riskerna med undernäring är flera. Barnet kan minska i vikt och få försämrad sårläkning. Dessutom kan immunförsvaret försämras, vilket i sin tur ökar risken för infektionssjukdomar. På längre sikt kan barnet hämmas i tillväxten och livskvaliteten försämras.

”Med systematisk genomgång av näringsstatus av alla barn som läggs in för vård får vi bättre möjligheter att upptäcka de som har risk för undernäring. Vi kan i sådant fall sätta in åtgärder i ett tidigt skede”, säger Elin Malmberg Hård Af Segerstad, dietist på barnmedicin i Malmö i ett pressmeddelande.

Riskbedömning

Undersökningen kallas nutritionsscreening och görs när barnet skrivs in. Metoden har sitt ursprung i Nederländerna och bygger på frågor som besvaras av vårdpersonal och vårdnadshavare. När svaren kommit in görs en bedömning om barnet har låg, medel eller hög risk för undernäring.

Sjukdomsrelaterad undernäring är något som ofta kopplats till äldre, men det drabbar också barn. Enligt Socialstyrelsen måste sjukvården ha rutiner för att hitta personer som är undernärda eller riskerar att drabbas av det, samt för åtgärder för att förebygga eller behandla undernäringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer