”Om man tidigt vet vilka som insjuknar blir det lättare att bryta smittkedjor och utbrott”, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör. Foto: Johan Nilsson/TT

Alla skåningar med covid-symtom kommer att kunna testas

Uppdaterad
Publicerad
Region Skåne meddelade i fredags att alla som nyligen blivit sjuka med symptom som kan tyda på Covid-19 kommer att få testa sig. Syftet är att på det sättet minska samhällsspridningen.
Dessutom ska antikroppstestning för privatpersoner vara igång inom ett par veckor.

Just nu ser man över metoderna för att genomföra provtagning av eventuellt covidsjuka personer på ett sätt där den ordinarie vårdverksamheten påverkas så lite som möjligt.

– Om man tidigt vet vilka som insjuknar blir det lättare att bryta smittkedjor och utbrott. Vi vill skydda riskgrupper och våra äldre från att bli smittade, eftersom det också finns en högre risk att de bli svårt sjuka. Det är ett förebyggande arbete. Att testa i större skala gör att vi kan minska antalet som insjuknar i covid-19 och behöver sjukhusvård, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör, i ett pressmeddelande.

Det är under de första 72 timmarna med symptom som testerna ska tas för att utslaget ska bli korrekt.

Testning för antikroppar inom några veckor

Även testning för antikroppar ska snart vara igång i Skåne.

– Vi ska få igång testningen i närtid, inom en-två veckor, säger Gilbert Tribo (L), ordförande för Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd, till HD och Sydsvenskan.

Han säger att antikroppstestningen kommer att prioriteras ned till förmån för provtagning av sjuka om smittspridningen i Skåne skulle öka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet