På grund av coronasmittan gäller max 50 personer och social distansering. ”Ledsamt men vi har inget val”, säger lundabiskopen Johan Tyrberg. Foto: Jonas Ekströmer/TT och Camilla Lindskog

Allhelgonahelgen i Skåne firas på avstånd

Uppdaterad
Publicerad

I helgen kommer ljusen att brinna på kyrkogårdarna. Det är allhelgona och många vill minnas nära och kära. Men trots att det är en högtid som präglas av sorg och längtan efter närhet så gäller social distansering. Många församlingar har fått tänka om på grund av coronan.

Till allhelgonahelgen hör minnesgudstjänster där namnen på de som avlidit under året läses upp. Det här är en stor helg i kyrkan, men i år blir det annorlunda.

– Det blir inga stora sammankomster. I vissa församlingar har man istället fyra-fem andakter så att alla kan komma, men inte på samma gång, säger lundabiskopen Johan Tyrberg.

– Det känns ledsamt, men även om kyrkorna kanske inte är de ställen där smittan sprids mest så måste vi vara försiktiga. Viruset gör inga undantag och det kan inte vi göra heller.

Vill vara nära

Charlotte Winther är präst i Landskrona församling. Hon märker att allhelgona är en viktig helg för många.

– Jag brukar röra mig på kyrkogården under hela allhelgonahelgen. Det brukar bli många varma och kära återseenden med personer vars anhöriga jag kanske begravt, säger hon.

– I saknaden vill man gärna vara nära. Det är klart att det finns en sorg i att det inte kan bli så den här gången.

Tänder ljus som service

I Landskrona erbjuder man i år en ny service för den som vill tända ljus på någon anhörigs grav, men inte kan gå dit själv. Tjänsten är gratis och den som bett om hjälp får ett sms med en bild när ljuset är tänt. Ett drygt 50-tal har nappat på erbjudandet.

– Det är ju så i alla kristider att det blir tydligare för alla vad som egentligen är viktigt, säger Charlotte Winther.

– Vi har alla ett andligt behov, även om det ser olika ut hos olika människor. Jag tror det är därför kyrkan blivit mer väsentlig för många.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer