Sjukhus som kommer med innovativa idéer kan framöver belönas med extra pengar. Foto: Emil Langvad / TT

Alliansbudgeten: Extra pengar till skånska sjukhus som sköter sig

Uppdaterad
Publicerad

Sjukhus och vårdcentraler i Skåne som kommer med innovativa idéer kan framöver belönas med extra pengar.

– Det här är för att vi vill uppmuntra till nytänkande och innovation, säger Gilbert Tribo (L), regionråd.

Vid en presskonferens på tisdagen presenterade Alliansstyret i Region Skåne budgeten för 2020. Alliansen förklarade att sjukvården i Skåne framöver ska arbeta efter en ny incitamentsmodell som belönar sjukhus och andra verksamheter som når sina resultat och kommer med innovativa idéer om hur de kan förbättra sin verksamhet.

– Det nya i budgeten är incitamentsmodellen som vi inför för att öka produktiviteten. Det här är pengar som kommer ligga centralt i en incitamentspott och som kommer att fördelas till olika verksamheter, säger Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande.

Ansökningsprocess

Enligt Gilbert Tribo (L) kommer pengarna i incitamentspotten endast vara riktade till sjukvården och det kan vara allt från primärvård, sjukhus och servicenämnd som kan ansöka om dem.

– Vi vill stimulera våra sjukhus att hitta nya sätt att arbeta. Jag har mött vårdpersonal som har mängder med idéer som de inte kunnat genomföra tidigare. Kan vi då ha smörjmedel som kan skapa fler möjligheter så är det rätt väg att gå, säger Gilbert Tribo (L), regionråd.

Under hösten kommer det tas fram hur pengarna, 128 miljoner, ska fördelas samt hur ansökningsprocessen ska gå tilll. 

S: Dålig politik för sjukhusen

Oppositionsrådet Henrik Fritzon (S) menar att den nya budgeten är dålig för de skånska sjukhusen.

– Det är okej att man ibland jobbar med incitamentsmodeller, men i det här fallet får man det att låta som att man satsar på sjukvården genom att införa modellen. Alliansen lägger inga pengar på utbyggnad av sjukhusen och i grund och botten kan man aldrig få en tillräckligt bra sjukvård om man inte har tillräckligt med resurser. Det går inte att dölja nedskärningar med att man införa en incitamentsmodell, säger Henrik Fritzon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.