Krismöte leder till nya samtal

Uppdaterad
Publicerad

Krismötet i Hässleholm, efter SD-kommunalrådets rasistiska Facebookinlägg, kommer att följas av nya samtal inom den styrande alliansen.

– Det här kommer att påverka vår syn på SD, säger kommunalrådet och moderatledaren Pär Palmgren tilll SVT Nyheter Skåne.

De styrande allianspartierna i Hässleholm samlades direkt efter ordinarie kommunstyrelsemöte på onsdagseftermiddagen, för att diskutera hur de ska förhålla sig till Sverigesdemokraternas Ulf Erlandsson.

När det blev känt vilka artiklar som oppositionsrådet Erlandsson (SD) delat på sin Facebooksida reagerade Pär Palmgren (M).

Hässleholms kommunalråd Pär Palmgren (M) är mycket kritisk till SD-politikers agerande.

– Jag tar mycket kraftigt avstånd från det Ulf Erlandsson gjort. Det här kommer kommer att påverka vår syn på SD i Hässleholms kommun, säger han.

Ska prata vidare

Allianspartierna kom inte fram till något konkret vid dagens möte.

– Vi har bestämt att vi ska träffas nästa vecka, både inom mitt parti moderna och inom alliansen. Vi behöver rensa luften och bestämma hur vi ska gå vidare, säger Pär Palmgren. 

Han kan i dag inte säga vilka konkreta konsekvenser det kommer att få för samarbetet med SD. 

Inte röstat fram

De tre allianspartierna i Hässleholm – M, KD och L – kom överens med SD om att fördela de tunga posterna i nämnder och styrelser så att Alliansen fick ordförandeposterna och Sverigedemokraterna förste vice ordförandeposterna. Den första mars tog de över makten i Hässleholm från den rödgröna minoriteten, som styrt sedan valet 2014. 

Skulle du ha röstat fram Ulf Erlandsson som förste vice ordförande i kommunstyrelsen om du känt till detta? 

– Nej! säger Pär Palmgren.

Så du tycker inte han är lämplig för det uppdrag han har? 

– Det vill jag inte kommentera. 

Men du skulle inte röstat fram honom om du vetat detta? 

– Inte med den kännedom vi har nu, nej. 

Inte kollat tillräckligt

Pär Palmgren säger till SVT Nyheter att han i dag är efterklok, och konstaterar att alliansen inte kollat upp Sverigedemokraterna tillräckligt noga.

– Det var Expo som upptäckte det, och det hade naturligtvis även andra kunnat göra. Fast jag vet inte inte hur mycket tid man ska lägga på att rota i folks förflutna, säger Pär Palmgren. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hässleholmspolitiken

Mer i ämnet