Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Lisa Ovesen

Alliansen och FNL tar över styret i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Efter veckor av förhandlingar stod det idag klart att alliansen plus partiet Förnya Lund (FNL) tar över styret i Lund.
– De saknar majoritet i samtliga nämnder och får därmed svårt att genomföra sin politik, tror Anders Almgren (S), avgående ordförande i kommunstyrelsen.

Det har krävt fyra veckor av intensiva förhandlingar för ett mejsla fram den grupp som idag presenterades bestående av M, L, C, FNL och KD. Trots att Moderaterna är största partiet är det Philip Sandberg (L) som tar över den viktiga posten som ordförande i kommunstyrelsen.

– Det är ingen hemlighet att Liberalerna tidigt ställde kravet att de ska ha kommunstyrelseposten. Men för oss har det varit viktigast att ingå i en styrande koalition för att kunna genomföra vår politik, säger Fredrik Ljunghill (M) som nu blir vice ordförande i kommunstyrelsen.

Unik situation

Det lär dock inte bli enkelt för den nya kommunledningen, som kallar sig kvintetten, att styra Lund eftersom partierna saknar majoritet i samtliga kommunala nämnder. En situation som är unik enligt avgående KS-ordföranden Anders Almgren (S).

– Mig veterligen är det första gången det händer i Sverige. Det gör att det nya styret får svårt att genomföra sin politik.

Kvintetten är väl medveten om svårigheterna.

– Det krävs politisk fingertoppskänsla. Det står ju SD fritt att rösta med de rödgröna, konstaterar Fredrik Ljunghill (M). 

Han, liksom tillträdande kommunstyrelseordföranden Philip Sandberg (L), betonar att de kommer att söka breda politiska lösningar, att de vill ha samtal över blockgränserna.

”Philip och Fredrik blir radarpar”

Anders Almgren (S) konstaterar att det tar mycket tid att förankra beslut hos många partier.

– Och det kanske måste ske i nämnd efter nämnd, vecka efter vecka. Det finns en risk att man förlorar tempo, att det går långsamt. Men världen utanför Lund står inte still.

Christer Wallin (M) snart avgående andre vice ordförande i kommunstyrelsen kallar den nya kvintetten för ”det minst dåliga alternativet” .

– Men Philip och Fredrik kan nog bli ett bra radarpar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.