Alliansen inom Region Skåne vill att personalen ska driva ett av Skånes sjukhus. Från vänster: Carl Johan Sonesson (M), Birte Sandberg (C), Birgitta Södertun (KD) och Gilbert Tribo (L). Foto: SVT/Johan Dernelius

Alliansen vill privatisera två av Skånes sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen vill att personalen ska driva ett av Skånes sjukhus och ytterligare två ska läggas ut på entreprenad. Det blir ingen skattehöjning men ungefär 100 personer ska bort från administrationen och priset på kollektivtrafiken ska höjas mer.

Så lät det när budgeten presenterades på onsdagen.

Alliansen menar att den styrande rödgröna majoriteten har misslyckats med att nå budgetmålen trots ökade resurser som till exempel ökat statsbidrag. De vill satsa på vård och trafik och minska antalet tjänstemän och på administrationen, motsvarande ett hundratal personer.

– Vi har en budget på 1,4 miljarder som vi då vill minska 250 miljoner av på den centrala administrationen på tjänstemän som sitter i det här huset och politiker och så vidare. Vi fredar vården och ger mer pengar till vården än vad styret gör och skåningen får behålla mer pengar i sin plånbok för vi höjer inte skatten med 23 öre, säger Carl Johan Sonesson (M), regionråd.

Den styrande majoriteten vill höja skatten och det presenterade de i sin budget i september.

– De vill höja avgiften för tandvårdspatienter de är redan så att många tycker att det är väldigt dyrt att gå till tandläkaren så det tycker jag är synd, de vill höja avgiften för kollektivtrafiken det är också synd och det tycker jag är synd och de vill införa en avgift för att bli hämtad av ambulans och det tycker jag inte heller känns bra, säger Henrik Fritzon (S), regionråd.

Höjt pris för kollektivtrafik

Men det blir dyrare att åka kollektivtrafik. Alliansen vill höja priset mer än de rödgröna och det kommer också att kosta för den som ringer ambulans och som sedan inte behöver åka in till sjukhuset.

– Vi inrättar något som kallas ambulansavgift på 300 kronor. Om det kommer ut sjuksköterskor i en ambulans och tar hand om dig men att du sen inte behöver åka in till sjukhuset så ska du få betala en liten avgift där för det hade du ju fått göra om ambulansen tagit in dig till sjukhuset också, säger Carl Johan Sonesson (M) till SVT Nyheter Skåne.

Alliansen tycker också att personalen ska få driva ett av Region Skånes tio sjukhus i fyra år för att testa det. De menar att politikerna ska ta ett steg tillbaka och istället låta de som jobbar inom vården få testa att driva sjukhusets ekonomi och kanske komma på andra sätt att fördela pengar på. Enligt alliansen skulle det bli första gången det sker i Sverige.

Även två vårdcentraler

Två vårdcentraler föreslås också drivas på samma sätt och dessutom vill Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna i region Skåne lägga ut två av sjukhusen på entreprenad liksom redan nu Simrishamns sjukhus.

– Vi är mycket skeptiska till att privatisera sjukhus, vi är motståndare till det. Att vi har privata vårdcentraler är sin sak, de tillför mycket och är ofta väldigt bra. Men de stora sjukhusen tror vi nog ska drivas i offentlig regi det är på så vis vi kan optimera resurserna och få så bra samordning som möjligt så vi är inte för att privatisera sjukhus, säger Henrik Fritzon (S), regionråd.

– Vi har ju tittat på S:t Görans sjukhus i Stockholm som är ett akutsjukhus och vi tror inte bara att man ska låta professionen och personalen styra ett sjukhus och att vi låter alla andra på samma sätt som man gör idag utan vi kan prova olika sätt att driva sjukhus. Däremot har vi inte satt ner foten för vilka sjukhus det kan bli. Vi måste först få igenom vår budget, säger Carl Johan Sonesson (M).

Blir inte det här lite experimentverkstad?

– Jo, det blir det. Men vi har också konstaterat att vi driver sjukhusen på samma sätt varje år, år efter år och vi har stora underskott. Vi får kritik från personalen och från de fackliga förbunden som säger att politiken lägger sig i alldeles för mycket i detaljer och då tänkte vi varför inte låta professionen få prova att styra ett sjukhus?

Det låter lite som prova och göra det bättre själv då?

– Nä, men jag tror att de som jobbar med vården varje dag kanske också har en annan känsla för om man kan spara pengar på den eller den kliniken eller vilken som måste ha lite extra pengar. Det kanske till och med är så att det här blir en jättebra modell som vi sen ska lansera i hela Sverige och på flera ställen i Skåne men man måste våga testa det, säger Carl Johan Sonesson (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.