Drottning Carolyn företräder mikronationen Ladonien Foto: Jonatan Jacobson

Allt är möjligt i låtsasländernas värld

Uppdaterad
Publicerad

Du kanske har hört talas om branden som ödelade delar av republiken Ladonien, men känner du till statskuppen i furstendömet Sealand eller tidszonen i kungariket Elleore? I en ny bok som presenteras på Kristianstads bokfestival får du följa med till mikronationernas parallella världar.

– Vissa utropar mikronationer för att kritisera nationalstaten, andra för att få utlopp för sina tankar om idealsamhällen, det är ett väldigt brett spektrum av drivkrafter, säger journalisten och författaren Johan Joelsson.

Tillsammans med fotografen Jonatan Jacobson har han besökt åtta av de cirka fyrahundra kända mikronationer som finns i världen. Idén fick de Malmöbaserade frilansarna, som båda kommer från Kristianstad, när de 2009 gjorde ett reportage om mikronationen Sweutschland, en technofestival i Bohuslän. 

– Vi tänkte att att det skulle vara roligt att göra en alternativ världsatlas med de här nationerna, säger Johan Joelsson.

Kidnappningar och skottlossning

Besöken har resulterat i en intervjubaserad reportagebok som skildrar fenomenet mikronationer. De har bland annat besökt Lars Vilks Ladonien och  Elgaland – Vargaland, som består av alla nationsgränser i hela världen.  En av de mest kända mikronationerna är Sealand, ett gammalt försvarsfort från andra världskriget som ligger i Nordsjön utanför den Engelska kusten. Den utropades 1967 av familjen Bates till furstendöme.

Författaren Johan Joelsson och fotografen Jonatan Jacobson i furstendömet Sealand. Foto: Jonatan Jacobson

– De har alltid minst en person stationerad där för att vakta territoriet mot inkräktare. Det har varit både skottlossning, kidnappning och statskupp på gång där, säger Johan Joelsson.

Har egen tidszon

En annan mikronation de besökt är Elleore som består av en obebodd ö i Roskildefjorden. Den har funnits ända sedan 1944 då ett gäng radikala lärare köpte ön för att ha sommarläger för mindre bemedlade barn från Köpenhamn. De har bland annat en egen historia, egna idrotter och en egen tidszon, tolv minuter efter den danska.

Mikronationen Elleore ligger i Roskildefjorden och medborgarna träffa spå ön en gång om året. Foto: Jonatan Jacobson

– En gång per år åker alla medborgare dit föra att tälta och umgås. Det är allt från 90-åringar till små barn, säger Johan Joelsson. Det var ganska speciellt att komma in i det skensamhället och deras surrealistiska histroria.

Har mikronationerna några gemensamma nämnare?

– Många gillar att plocka upp de klassiska attributen som flagga, pass och nationalsång. Men de enkla statliga attributen med grundläggande samhällsansvar saknas många gånger, säger Johan Joelsson.

Han berättar att många av regenterna åker runt och företräder sina nationer på olika konferenser, det finns till exempel ett parallellt FN för mikronationer.

Drömmen för väldigt många är att få status som självständig stat eller att bli erkända av världssamfundet. Ingen har hittills lyckats med det, säger Johan Joelsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.