Foto: Scanpix

Allt fler fritidshus blir permanentbostäder

Uppdaterad
Publicerad

Gamla sommarstugeområden förvandlas till permanentbostäder i allt snabbare takt, särskilt runt storstäderna.

För husägare kan det kosta hundratusentals kronor när kraven på avlopp plötsligt höjs.

Växande befolkning och pressad bostadsmarknad ökar intresset för mindre exploaterade områden. Att en kommun beslutar införa kommunalt vatten och avlopp i äldre fritidshusområden är ofta ett tecken på att området håller på att förvandlas.

Så har redan skett på flera håll i flera kommuner runt Stockholm, Göteborg och i Skåne.

Gränsen mellan fritidshus och permanentboende suddas ut även på Skatteverket, som hoppas att till nästa fastighetstaxering 2015 helt kunna slopa koden för fritidshus.

– Den uppgiften är inte längre relevant och inte heller tillförlitlig, säger Per Husberg på Skatteverket.

Årsta Havsbad är ett gammalt sommarstugeområde från 1920-talet med omkring 800 fritidshus. Av dem är redan i dag omkring en fjärdedel bebodda permanent.

Hot eller investering

Nu har kommunen bestämt att området ska förses med kommunalt vatten och avlopp och meningarna bland sommarstugeägarna är delade.

– Vi blev bestörta över beskedet, säger Lars-Otto Frick, sedan många år sommarboende i Årsta Havsbad och drivande i föreningen Bevara sommarstaden Årsta Havsbad.

Kommunens motiv är att lösa rådande problem med vatten och avlopp, säger han, problem som de sommarboende aldrig märkt av.

Många sommarstugeägare försöker nu sälja sina sommarhus då man fruktar att området ska ändra karaktär. Andra ser det som en investering att satsa de uppemot 200 000 kronor det kostar att få kommunalt vatten och avlopp indraget, för att senare kunna sälja till ett högre pris.

En gråzon

Men hur priser och utbud påverkas av förändringarna vet man inte med säkerhet. Det finns ingen statistik på det området.

– Det är en gråzon som är jättesvår att komma åt. Vi själva och SCB funderar på hur vi ska definiera fritidshus, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

– För vår del gör vi det enkelt för oss. Vi utgår i vår statistik från vad det är mäklaren anser sig sälja, ett fritidshus eller en villa. Men det stämmer ju inte alltid med verkligheten.

Ingrid Eiken, vd på Mäklarsamfundet, konstaterar att köpintresset för fritidshus numera påverkas inte bara av natursköna lägen utan också av restid och husets standard.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.