Iltaf, född 1995, lever som gömd, papperslös flykting i Malmö. Anm: Iltaf är inte hans riktiga namn. Foto:Drago Prvulovic / SCANPIX Foto: Scanpix

Allt fler gömda utvisas

Uppdaterad
Publicerad

Gränspolisen har effektiviserat arbetet med att leta upp och utvisa personer som lever gömda i Skåne. Metoden ska införas i hela landet till nästa år.

-Varje natt drömmer jag mardrömmar om poliskontroller, berättar Iltaf som lever gömd i Malmö.

I Malmö vågar personer som lever gömda knappt gå ut längre.

-Jag skulle vilja gå i skolan varje dag men jag är rädd för att bli tagen av polisen, säger Iltaf, som hållit sig gömd i Malmö i elva månader, till TT.

Pakistan, Iran, Turkiet, Grekland, Tyskland. . . Iltaf räknar på fingrarna och kommer fram till att han har varit på flykt från Afghanistan i närmare nio år. Enligt Dublinförordningen ska han tillbaka till Danmark, det första land där han sökte asyl. Själv vill han absolut inte dit av rädsla för att skickas tillbaka till Afghanistan. Där har han ingen familj kvar, de dödades av terrorister eftersom hans far var polis, berättar han. I stället hoppas han kunna gömma sig i Sverige och söka asyl här i framtiden.

Ständig skräck

Under 2011 förde Skånepolisen ut 25 procent fler personer som befann sig i Sverige utan tillstånd än året före. Det är resultatet av projekt Reva, som syftar till att verkställa fler utvisningar. Det gäller personer som fått avslag på asylansökan, dömts till utvisning, eller ska skickas tillbaka till ett annat EU-land för att få sin asylansökan prövad där.

Teamet för krigs-och tortyrskadade (TKT) vid barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Malmö vårdar gömda. Sara Wåhlin, samordnare på TKT, säger att rädslan för att bli tagen av polisen och utskickad ur Sverige överskuggar allt annat för de patienterna.

-Det gör vårt jobb svårare, bland annat för att de inte vågar komma hit. De kommer till oss på remiss för att de mår dåligt men hur ska man bearbeta något som är en kontinuerlig rädsla? Vi ser att de som lever gömda mår så pass mycket sämre när de hela tiden har den här rädslan för polisen. Det här är människor som redan mår väldigt psykiskt dåligt och behöver vård.

Sms-varningar

I Malmö går numera sms-kedjor med varningar, som ”polisen kontrollerar cyklar på Möllevången”. Utlänningskontroller får inte göras enbart utifrån någons utseende, men enligt kritik från den ideella organisationen Asylgruppen använder polisen cykelkontroller som svepskäl för att kontrollera identiteten på personer med utländskt utseende.

-Det gör vi inte, säger Kristina Hallander-Spångberg, chef för gränspolisen i Skåne.

-Däremot ska alla poliser göra en inre gränskontroll om det finns anledning, det gäller både utredare som förhör någon och polis som arbetar utomhus.

Kontrollerna har enligt henne inte förändrats, däremot har det totala antalet kontroller av olika slag i Malmö ökat eftersom fler poliser patrullerat i stan efter mordvågen förra vintern.

Kraftig ökning

Reva går i stället ut på att göra handläggningen av ärendena mer effektiv. De delas upp efter hur svårt det är att verkställa en utvisning till olika länder, berättar hon. Samtidigt visar statistiken att polisen gör fler kontroller för att hitta personer som är i landet illegalt – de inre gränskontrollerna har ökat med 18 procent mellan 2011 och 2012.

Skånepolisen arbetar med Reva sedan ett år tillbaka. Nästa år ska projektet vara infört i hela landet.

Ali från Somalia lever gömd sedan drygt ett år. Han vägrar vara rädd längre utan tar sig till skolan ändå.

-Det är jättemycket kontroller. Varför kan inte polisen leta efter alla kriminella och gäng i Malmö i stället för att jaga 17-åringar som vill leva sitt liv och gå i skolan?

Fotnot: Ilfaf och Ali heter egentligen något annat.

Fakta: Polisen ska utvisa drygt 7 000 * Om en person inte lämnar Sverige självmant efter att ha fått nej på sin asylansökan får polisen ansvar för att leta upp och utvisa personen. * Just nu har polisen på sin lista 7 066 personer som ska utvisas från Sverige. * Förra året fick 24 981 personer besked från Migrationsverket om att de måste lämna landet. * 48 procent av de ärendena lämnades till polisen för att verkställas med tvång. * De inre utlänningskontrollerna där polisen kontrollerar om en person har rätt att vistas i Sverige ökade förra året med 18 procent i Skåne, från 11 372 till 13 494. * Polisen genomförde 25 procent fler avvisningar under det första året med Reva. * Reva är ett samarbete mellan polisen, Kriminalvården och Migrationsverket. * Reva står för Rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete. Källa: Polisen och Migrationsverket (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.