Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elin Gustavsson ser att allt fler lånar prylar på fritidsbanken. Svinnet är litet men i klippet berättar hon vilka grejer låntagarna oftast struntar i att lämna tillbaka. Foto: Bernard Mikulic

Rusning till fritidsbanken i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

På Fritidsbanken i Malmö lämnar privatpersoner sportprylar som de inte behöver och vem som helst kan låna sakerna gratis. Och fler och fler kommer och lånar allt från skridskor och badmintonrack till alpin utrustning.

Det står sportprylar från golv till tak och nu är Fritidsbanken i Malmö på jakt efter nya lokaler. Elin Gustavsson visar runt bland skridskor, skateboardar, fotbollskor och hockeyutrustning.

– Jag tror att Malmö är en väldigt medveten stad där många tänker grönt och sen har ordet spridit sig om detta. Det är mycket lärare och elever som varit här och som tipsar varandra, säger Elin Gustavsson, butiksansvarig på Fritidsbanken i Malmö.

Ökat intresse flera år i rad

Redan 2019 började allt fler låna prylar här och uppgången fortsatte under pandemin och har sen dess varit stadig. Varje år sen 2019 har antalet utlåningar ökat med mellan 30 och 40 procent.

– Vi gör ju detta dels för hållbarhet och dels för att underlätta folks privatekonomi. Det ger också fler barn och unga möjlighet att testa saker. Det är bara att komma hit. Vi har inga lånekort eller medlemskap.

Lämnar alla tillbaka sakerna de lånar?

– Det är lite svinn men absolut inte så mycket som man kan tänka sig och det som försvinner oftast är nog fotbollskor och pulkor, säger Elin Gustavsson och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.