Bostadsrättsförening i Malmö riskerar tvångsförvaltning

Publicerad

Bostadsrättsföreningen Thomsons väg i Malmö kan komma att tvångsförvaltas. I våras avslöjade Sydsvenskan missförhållanden i föreningen och problemen har fortsatt. De boende har tidvis varit utan elektricitet och den 11 september stängdes vattnet av under några timmar på grund av obetalda räkningar.

Sydsvenskan har tidigare avslöjat allvarliga brister i bostadsrättsföreningen. De boende vittnar om att ventilationen inte fungerar, att värmen tidigare stängts av och att föreningen hindrar medlemmarna från att sälja sina lägenheter eller hyra ut dem i andra hand.

När SVT Nyheter besöker huset visar flera boende upp trasiga portar, tvättmaskiner som varit sönder i flera år och råttor som springer över gården. Men personerna vågar inte ställa upp på intervjuer.

Huset kan tvångförvaltas

Hyresgästföreningen diskuterar nu möjligheten att tillsammans med Malmö stads miljöförvaltning gå in och begära tvångsförvaltning av huset.

– Situationen är inte bra, våra medlemmar uppger att förvaltningen inte sköts. Hyresvärden åtgärdar inte brister som hyresgäster felanmäler och inget underhåll görs. För några veckor sedan ströp VA Syd vattnet under några timmar på grund av obetalda räkningar, och det är ju allvarligt, säger Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen.

Alla är inte missnöjda

Sapko Sinani sitter i föreningens styrelse, och det är hans företag som har hand om både fastighetsskötseln, föreningens ekonomi och bokföring på Brf Thomsons väg.

När SVT träffar Sapko Sinani på Thomsons väg vill han inte medverka i en intervju, men tillbakavisar kritiken mot hur föreningen sköts. Han hävdar att problemen beror på att en del hyresgäster inte betalar sina hyror.

SVTs team möter inte bara missnöjda hyresgäster utan även boende som är nöjda.

– Jag trivs, jag kan inte klaga. Klart vi har haft några problem med vatten och värme, men det händer ibland att något går fel och då fixar dem det, säger Natalia, som har bott på Thomsons väg sedan 2009.

Betalar de boende hyrorna som de ska?

– Så vitt vi vet så betalar alla boende sina hyror, säger Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer