Enligt Samuel Johansson innebär uppdragen inte enbart risk för skada: ”Det missgynnar våra akuta patienter, de får vänta på ambulansen”. Foto: Isak Laurell/SVT

Strid om vem som ska hjälpa tunga patienter hem från sjukhus i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

I Skåne kan ambulans tillkallas för att hjälpa patienter komma hem från sjukhuset. Det gäller framförallt de som bor mer än tre trappor upp eller väger mer än 150 kilo. Riskfyllt menar Vårdförbundet, som vill att någon annan ska ta över dessa uppdrag.

Skånetrafikens serviceresor har ansvaret för att transportera hem färdigbehandlade patienter från sjukhuset. Om de inte kan slutföra uppdraget kan de kalla dit ambulans. Det regleras i det så kallade direktiv 65, uppdrag utan specifikt vårdbehov.

Vårdförbundet menar att dessa uppdrag innebär risk för skada för så väl personal som patient. Bland annat pekas transport av tunga patienter ut som särskilt vanliga och riskfyllda. De lyfter även risken att akuta uppdrag får vänta när ambulanser är upptagna med transportuppdrag.

”Viktigt att det sker en förändring”

Vårdförbundet vände sig i somras till Arbetsmiljöverket och krävde att regionen genomför åtgärder som minskar dessa risker. Den föreslagna åtgärden är att uppdragen helt enkelt flyttas till någon annan.

– Det är viktigt att det sker en förändring, vi kan inte hålla på och lösa dessa uppdrag. Vi ska ta hand om akutsjuka människor, säger Samuel Johansson, skyddsombud och ambulanssjuksköterska.

Hänvisar till pågående översyn

Enligt Sune Svensson, verksamhetschef på Region Skåne, är det svårt att förändra direktiv 65 eftersom det måste ske i samverkan med flera andra parter. Han hänvisar till en pågående översyn av den prehospitala verksamheten i regionen, där ambulansen ingår.

– Det är inga direktiv i sig som granskas i den översynen. Men man granskar vad ambulanssjukvården är och vad är det som ska utföras av ambulanssjukvården, och följden av detta kan bli att direktiv förändras, säger han.

Se i klippet varför Vårdförbundet menar att transporterna innebär en risk för patienter såväl som ambulanspersonal.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.