Amie Blomquist bor och arbetar i Kina och fick uppleva när den tropiska stormen Lekima drog in över kusten. Foto: Privat

Amie från Ystad – mitt i tropisk orkan i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Under natten mot lördag drog den tropiska orkanen Lekima in mot Kinas östkust. En som såg det med egna ögon var Amie Blomquist som bor där sedan fem år tillbaka.

– Det är klart att man blir rädd när det kommer en tyfon, säger hon.

Stormen drog in över staden Ningbo runt klockan två under natten mot lördagen. En av de som upplevde det kraftiga ovädret var Amie Blomquist, vilket även Aftonbladet rapporterat om.

Amie Blomquist flyttade från Ystad till Kina för fem år sedan, och har upplevt flera tropiska stormar, men inget lika starkt som Lekima.

– Vinden pressade regnet genom fönstren hela natten, så jag har fått lägga handdukar överallt, säger hon.

Översvämningar i Ningbo. Foto: Privat

Minst 18 personer döda

Myndigheterna har utfärdat en orange varning, den näst högsta. Lekimas styrka motsvarar en kategori 3-orkan. 18 personer har dött och flera saknas efter att vindar på över 50 meter i sekunden svept över landets östra delar. Över en miljon människor har fått evakueras från sina hem med anledning av ovädret.

Amie säger att hon känner sig trygg hemma, men att det är obehagligt att så många mist livet.

– Jag kan inte ens gå ut med hunden, så här kraftigt oväder har jag aldrig varit med om tidigare, säger hon.

Den tropiska orkanen Lekima drog in över Kina natten mot lördag. Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.