Amnesti för explosiva varor

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen började Sveriges första amnesti för explosiva varor. Det betyder att de som hanterar explosiva varor utan tillstånd inte ska ställas som ansvarig för det om de ringer polisen.

– Men vi vill inte att de ska åka runt med explosiva varor på staden utan de ska kontakta oss så kommer vi ut och hämtar varorna, säger Lina Isaksson, presschef på polisregion Syd.

Hon berättar att polispatrullerna i region syd först åker ut och tittar på de varor som folk ringer in om. Bedömer de att det behövs så kallas  bombskyddet in och de får sedan hämtar de explosiva sakerna.

– Det beror ju på vad det är för något, om det blir som under vapenamnestin så kan det komma mycket gamla grejer, säger Lina Isaksson.

Enligt henne har det under vapenamnestierna som har varit har det kommit in mycket gamla vapen från dödsbon och så vidare.

Med explosiva varor avses exempelvis handgranater, sprängämnen, tändmedel, krut och pyrotekniska artiklar som fyrverkerier och så kallade bengaler.

Fakta amnestin

Amnestin innebär att den som hanterar explosiva varor utan tillstånd, inte ska dömas till något ansvar om man kontaktar polisen så att den kan ta hand om varorna.

Den som frivilligt kontaktar Polismyndigheten har rätt att vara anonym.

Källa polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.