Enligt SVT:s meteorolog Lasse Rydqvist kan det dröja innan hösten är här – nu kommer istället värmen tillbaka. Foto: Helena Bohm Nilsson/ SVT /TT

Än är inte hösten här – nu kommer värmen tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Trots att de senaste dagarna varit kyliga kan man ännu inte säga att hösten är här. Nu ska det istället vända och i Skåne väntas det på torsdag bli uppemot 18 grader.

Under både måndagen och tisdagen har temperaturerna sjunkit i Skåne och på vissa ställen har det kommit frost. Men det är fortfarande sommar. För att kunna säga att det är en så kallad meteorologisk höst ska temperaturen ha varit under tio grader i fem dygn i rad. Hösten infaller den första av de fem dygnen.

– I måndags var första dagen hade vi hösttemperaturer i Skåne, bara på Österlen var sommarvärmen kvar, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på SVT.

Nu stiger graderna

Än är inte den meteorologiska hösten på ingång. Både på onsdag och torsdag väntas graderna stiga.

– På onsdagen blir det som varmast i västra delarna av Skåne, i Malmö och Helsingborg väntas det bli 15 grader. På torsdagen ska det bli varmast och i södra Skåne väntas temperaturerna gå upp mot 18 grader, säger Lasse Rydqvist.

Svår prognos

Hösten i Skåne får vänta ett tag till.

– Det är svårt att ge en prognos, men hösten ser ut att i alla fall släpa till nästa vecka och än är den meteorologiska sommaren kvar i Skåne, säger Lasse Rydqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.