Ny bild av ”Sveriges rövhål”

Publicerad

Mediebilden av Malmö som en våldsam och otrygg stad har fått elever vid Humfryskolan att reagera. Idag öppnade utställningen ”Pusselbitar av en stad”, där de själva ger sin bild av sin stad.

På utställningen finns bland annat en kanelbulle och en snökula som man kan gå in och mysa i. Hård och torr utanpå men mjuk och härlig inuti.

– Enligt media så är detta en väldigt farlig stad och att många dör här och att här är mycket kriminalitet. De säger nog bara en massa skit om oss och det tycker jag inte alls är okej, säger Elin Lundegren.

När det blev känt att Malmö ska vara värd för Eurovision Song Contest 2013, reagerade folk runt om i Sverige och utryckte sina åsikter på internet. Malmö fick hård kritik och kallades bland annat för Sveriges rövhål. Detta fick eleverna vid Humfryskolan i Malmö att reagera.

– Vi har byggt en rottweiler. Det är vår syn. Om Malmö hade varit en hund skulle den vara en rottweiler. Därför att när utomstående tänker på Malmö så kanske de tänker att det är en väldigt farlig mörk stad. Men en rottweiler kan vara väldigt snäll på insidan även om den ser läskig ut, säger Emelie Forsberg.

Genom utställningen vill eleverna på Humfryskolan, i årskurserna 6-9, ge sin bild av Malmö. De menar att den negativa bild av Malmö som många utomstående har beror på att media ofta beskriver Malmö som en otrygg och våldsam stad.

– I tillexempel Stockholm tycker de att de bor så bra för att de bor där det är finast. Men i Malmö kan man också trivas och ha det bra. Vi vill visa att bara för att ni tycker att det är torrt och tråkigt här så finns det dom som tycker att det är fint och mysigt att bo här också, säger Lisa Brown Haraldsson.

”Pusselbitar av en stad”, är ett samarbete mellan Humfryskolan och lärarutbildningen, och ställs ut på Orkanen, Malmö högskola, till och med tisdag. Eleverna visar sin egen stad inifrån och ut, istället för att någon utomstående ska definiera Malmö utifrån. Även besökarna får möjlighet att tillföra sin egen pusselbit.    

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer